Armin Laschet a 955 érvényes szavazatból 796-ot kapott meg, így 83,35 százalékos támogatottsággal lett hivatalosan a legnagyobb német kormánypárt új elnöke.

A levélszavazásra azért volt rá szükség, mert a német jogszabályok nem ismerik a pártelnökválasztás online megoldását. Így a küldöttek papíron, postai levélben is szavazhattak. Miután Armin Laschet a január 16-án tartott digitális választáson legyőzte jelölttársait, a levélszavazáson egyedüli jelöltként indult.

QP | Quality Placement

Eredménye jelentősen javult az online választáson elért 52,6 százalékhoz képest. Ez annak tulajdonítható, hogy sokan támogatták azok közül, akik az előző heti kongresszuson még valamelyik vetélytársára szavaztak.

Ez a fejlemény azt jelzi, hogy a párt felsorakozik új vezetője mögött - mondta Armin Laschet az eredményhirdető sajtótájékoztatón az MTI szerint. Ugyancsak a párt egységének jeleként értékelte a magas részvételi arányt, rámutatva, hogy a 1001 szavazásra jogosult kongresszusi küldött közül 980-an vettek részt a levélválasztáson.

Armin Laschet a CDU 9. elnöke. A párt elnökválasztásainak történetében 52,6 százalékos eredménye közepesnek számít, alig haladja meg az előző elnök, Annegret Kramp-Karrenbauer 2018-ban elért 51,8 százalékát. A formalitásból tartott levélszavazáson elért 83,35 százalék sem kimagasló, nem éri el a kettővel korábbi elnök, Angela Merkel kancellár legrosszabb eredményét, a 2004-es 88,4 százalékot.

A CDU és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének történetében rendszerint a CDU elnöke a két párt közös kancellárjelöltje a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson. Eddig kétszer fordult elő, hogy CSU-s politikus volt a kancellárjelölt - 1980-ban Franz-Josef Strauss, 2002-ben Edmund Stoiber -, és a CDU/CSU egyik alkalommal sem győzött.

Azonban Markus Söder CSU-elnök, bajor miniszterelnök országos választói támogatottsága jóval meghaladja Armin Laschetét, a legutóbbi mérések szerint a németek 55 százaléka szerint jó kancellár lenne belőle, míg a CDU új vezetőjéről csupán 27 százalék gondolja ezt. Így meglehet, hogy a CDU/CSU a testvérpártok között várhatóan a következő hetekben kibontakozó egyeztetési folyamat eredményeként Markus Söder személyében ismét CSU-s kancellárjelölt vezetésével vág bele a szeptember 21-i Bundestag-választást felvezető kampányba.

Az országos közvélemény-kutatások alapján a CDU/CSU 2009, 2013 és 2017 után ismét nagy előnnyel az első helyen végezhet a Bundestag-választáson. Támogatottsága a legutóbbi mérések szerint a 34-37 százalékos sávban mozog, nagyjából 15 százalékponttal meghaladva a második helyen álló Zöldek 19-21 százalék körül támogatottságá