Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A várakozásoknál jobban teljesített a német gazdaság a harmadik negyedévben, a növekedés meghaladta az elemzői várakozásokat - írja az MTI.

A szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki adatközlése szerint Németország bruttó hazai terméke (GDP) a harmadik negyedévben 0,3 százalékkal bővült az előző három hónaphoz képest, míg elemzők 0,2 százalékos zsugorodást vártak. A GDP a második negyedévben 0,1 százalékkal, az elsőben 0,8 százalékkal nőtt negyedéves viszonylatban.

Éves összevetésben a szeptemberben zárult harmadik negyedévben a GDP 1,1 százalékkal emelkedett, a második negyedévi, felülvizsgált 1,7 százalék után. Elemzők 0,7 százalékos bővülést vártak.

A statisztikai hivatal értékelése szerint a német gazdaság a kedvezőtlen külső környezet - a világjárvány, az ellátási láncok megszakadása, a növekvő infláció és az ukrajnai háború - ellenére is jól állta a sarat.

A részletes adatokat a Destatis november 25-én publikálja.

Az elemzői kommentárok arra figyelmeztetnek, hogy a meglepetésszerű harmadik negyedéves számok ellenére minden gazdasági mutató a lassulás irányába mutat az év utolsó három hónapjában, és ez jövőre is kitarthat.

A berlini kormány várakozása szerint Európa legnagyobb gazdasága idén még elkerülheti a visszaesést, azonban 2023-ra már recesszióba süllyed.

Október 12-én Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter a kormány 2023-2024-es gazdasági előrejelzését ismertetve kiemelte, hogy az idei 1,4 százalékos növekedés után 2023-ban 0,4 százalékkal csökken a GDP, és csak 2024-ben indul újra a növekedés, amikor 2,3 százalékos bővülés várható.

A kormány korábban 2022-re 2,2 százalékos, 2023-ra 2,5 százalékos növekedést várt, a 2021-ben mért 2,6 százalékos emelkedés után.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) két hete megjelent világgazdasági prognózisában azzal számol, az idei 1,5 százalékos növekedés után 2023-ra 0,3 százalékos recesszióba fordul Németország. Júliusban még 0,8 százalékos GDP bővülést várt a jövő évre az IMF.