Angela Merkel kancellár vezetés több mint 60 milliárd eurót állna, míg az ország szövetségi tartományai fedeznék a maradékát annak a 75-80 milliárd eurós stimuluscsomagnak, amelyet a kormány vetne be, hogy kezelje a járvány nyomában kialakult gazdasági válságot. Olaf Scholz alkancellár és Peter Altmaier pénzügyminiszter várhatóan a jövő héten mutatják be az ösztönző programot - írja a Reuters.

A csomag a hírek szerint tartalmazhat adócsökkentéseket, pénzosztást a családok számára, kiegészítő támogatásokat a kisvállalkozások számára, adósságmentességet az önkormányzatok számára, valamint segélycsomagot a gépjárműipar számára (bár ez utóbbit korábban sem a politikusok, sem a német lakosság nem támogatta). Európa legnagyobb gazdasága várhatóan a második világháború utáni óta a legsúlyosabb recessziójába kerül. Az új fiskális ösztönző csomag a márciusban elfogadott 750 milliárd eurós mentőcsomag mellett érkezhet.

Wolfgang Schaeuble, a német parlament elnöke a javaslat kapcsán annyit követelt, hogy az összpontosítson a megfelelő klímapolitika megvalósítására, a digitalizációra és az innovációra.

"Alapvető fontosságú nem csak a nagy pénzösszegek bejelentése, hanem a helyes cselekedet is." - mondta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak (FAS).

Megismételte néhány ipari csoport észrevételeit, amelyek az új autókra vonatkozó bónuszok ellen szóltak, miután Franciaország bevezette egy ilyen rendszert.