Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha nem lenne a koronavírus járvány Németországban, legalább minden harmadik ott élő menekültnek lenne munkája - vette át a Deutche Welle hírét a lengyel sajtó.

A német munkaügyi szakértők szerint a közeljövőben bőven van helyük a munkaerőpiacon a bevándorlóknak. 2020 májusában - azaz javában a járvány ideje alatt - az utóbbi években Németországba menekült emberek 29 százalékának volt munkája.

Ha nem is nagyon gyors a változás, azért tény, hogy 2016 áprilisban - azaz a nagy 2015-ös bevándorlási hullám után - ez az arány még csak 10,6 százalék volt. Az adatok a hivatalos német statisztikákból derülnek ki. A statisztikusok nyolc helyről menekült emberek között végezték a vizsgálatokat: az Afganisztánból, Eritreából, Irakból, Iránból, Nigériából, Pakisztánból, Szomáliából és Szíriából származók körében.

Mivel sokan olyan ágazatokban találtak állást mint a hotelek, a turizmus, a gasztronómia, azok közé a dolgozók közé tartoznak, akiket a legérzékenyebben érintett a járvány gazdasági hatása. Ezekben a szektorokban a menekültek 12,6 százaléka fizet társadalombiztosítást. Szintén fontos terület e szempontból a kereskedelem és a feldolgozóipar. Németországban sokan már nyugdíjba is vonulnak a menekültek közül, akik helyét be kell tölteni.