Németországban 0,1 százalékponttal csökkent a munkanélküliségi ráta októberben az előző hónaphoz képest, míg éves összehasonlításban hasonló ütemű növekedést mértek - közölte a német szövetségi munkaügyi hivatal, a Bundesagentur für Arbeit (BA) szerdán.

A havi jelentés szerint a munkanélküliek száma szeptemberrel összevetve 43 ezerrel, 2,44 millióra esett, míg az előző év azonos időszakához képest 65 ezerrel emelkedett. Így a munkanélküliségi ráta 5,3 százalékon állt októberben – foglalta össze az MTI.

A német statisztikai hivatal közlése szerint a foglalkoztatottság 45,80 millióra emelkedett októberben, ami 448 ezerrel több, mint az előző év azonos hónapjában. Az elsődleges munkaerőpiacon a foglalkoztatottság 34,57 millióra nőtt, ez 573 ezres növekedés az előző év azonos időszakához képest.

A bizonytalan gazdasági helyzet sem árt a németeknek?

A német munkaerőpiac továbbra is erős lábakon áll, de a bizonytalan gazdasági helyzetben csökken az új munkaerő iránti igény és egyre több vállalat készül a rövidített munkaidős foglalkoztatásra - értékelte az adatokat a szövetségi munkaügyi hivatal vezetője, Andrea Nahles.

A korábbi időszakhoz képest a foglalkoztatottság növekedését már nem az Ukrajnából érkező menekültek hajtották - mondta, hozzátéve, hogy az államilag támogatott németországi részmunkaidős programok nem kerültek kivezetésre.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint a bejelentett új álláshelyek száma a múlt hónapban 846 ezer volt, amely 17 ezerrel kevesebb, mint az előző hónapban, viszont 38 ezerrel meghaladja a tavaly októberi adatot.