Novemberben 16,6 százalékkal nőttek a nagykereskedelmi árak az előző évihez képest Németországban, ami a legnagyobb mértékű növekedés az adatgyűjtés 1962-es kezdete óta. Októberben 15,2 százalékos, szeptemberben 13,2 százalékos volt az éves áremelkedés - írta az MTI.

Az előző havihoz képest novemberben 1,3 százalékkal emelkedtek a nagykereskedelmi árak, a piaci várakozásoknak megfelelően. Októberben 1,6 százalékos volt a havi áremelkedés.

A nagykereskedelmi árak alakulása tapasztalatok szerint a fogyasztói árak alakulását jelzi előre. A rekordmértékű áremelkedés alapján az infláció további növekedése várható Németországban.

A novemberi áremelkedés elsősorban a nyersanyagok és alapanyagok árának emelkedésére vezethető vissza. A legnagyobb mértében az olajtermékek nagykereskedelmi árának emelkedése befolyásolta az árindex alakulását novemberben. Az olajtermékek ára éves bázison 62,4 százalékkal emelkedett. A legnagyobb mértékben a nyersanyag hulladékok ára emelkedett, 77,4 százalékkal éves bázison. Az ércek, fémek és fém félkésztermékek ára 60,3 százalékkal ment fel, a rönkfa és fűrészáru ára pedig 41,1 százalékkal. A gabona, vetőmag és a takarmány ára 30,3 százalékkal nőtt.

A Destatis múlt csütörtöki közleménye alapján a fogyasztói árak 5,2 százalékkal emelkedtek novemberben Németországban, közel harminc éve a legmagasabb mértékben.