Olaf Scholz szerint a német-francia kezdeményezésre megteremtett RRF - amely 672,5 milliárd euró forrást biztosít a tagállamoknak - "nemcsak azt bizonyítja, hogy az EU le tud legyőzni egy súlyos válságot, hanem azt is, hogy képes jövőt építeni" - írja az MTI.

Az RRF révén az EU megerősödve kerül ki a válságból, és elindul "a klímabarát és digitális jövő" felé - mondta Scholz, aki szerint "az RRF-nek köszönhetően valamennyi tagország megkapja az ambiciózus helyreállítási tervek megvalósításához szükséges forrásokat, és ez döntő különbség a tíz évvel ezelőtti globális pénzügyi válságra adott válaszhoz képest".

QP | Quality Placement

Ismertette, hogy Németország Franciaországgal, Olaszországgal és Spanyolországgal együtt nyújtja be nemzeti tervét az Európai Bizottsághoz.

Orbán Viktor hétfő este Brüsszelbe utazott, hogy egyeztessen a tervekről, azonban váratlanul azzal nyitott, hogy a Magyarországnak járó 5800 milliárd forintos csomagból csak 2500 milliárd forintnyit akar a kormánya egyelőre lehívni, vagyis a teljes keret nem egészen 43 százalékát. Lényegében ezzel nemet mondott 9 milliárd eurónyi hitelkeretre, bár ezt 2023-ig még megigényelheti Brüsszeltől.