Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miközben az Egyesült Államok kormánya azon ügyködik, hogy elrettentse Oroszországot egy esetleges Ukrajna ellen indítandó inváziótól, az amerikaiak nem biztosak benne, hogy ebben az erőfeszítésben számíthatnak a német kormány egyértelmű támogatására. Így az Ukrajnába és Oroszországba látogató német külügyminiszter, a Zöldekhez tartozó Annalena Baerbock feladata, hogy világossá tegye a kétségek megalapozatlanságát – írja a Bloomberg. A német-orosz kapcsolatokat a kívülállók hagyományosan barátságosabbnak látják a Nyugat és Oroszország általában feszült viszonyával szemben.

Egyes amerikai tisztviselők „német problémaként” szokták ezt emlegetni bizonyára Stefane Babst, volt NATO-diplomata megjegyzésére utalva, miszerint a német közvélemény jelentős része úgy gondolja, hogy az oroszoknak adni kell egy befolyási övezetet határaik mentén cserébe azért, hogy biztosítsák Európa gázellátását. Tény, hogy friss közvélemény-kutatási adatok szerint a német társadalom többsége szerint üzembe kellene helyezni a közvetlen orosz-német gázösszeköttetést biztosító északi áramlat 2. gázvezetéket. Érdekes ez a hangulat annak tükrében, hogy a megkérdezetteknek csak 17 százaléka tartja megbízható gazdasági partnereknek az oroszokat.

A német-orosz külkereskedelem értéke 2013-ban, a Krím félsziget orosz annektálása előtt évi 90 milliárd dollár volt, ami az ezt követően bevezetett gazdasági korlátozások miatt 2020-ra ennek felére esett. Ez ad egyfajta utólagos magyarázatot arra, miért nem volt hajlandó annak idején Helmut Kohl kancellár csatlakozni Ronald Reagan amerikai elnök kampányához, amely a „gonosz birodalmának” minősítette a Szovjetuniót. Ennek is része volt, hogy visszautasították egy gázvezeték építésének lemondását. A németek arra hivatkoznak, hogy amerikai barátaik könnyen keménykednek az orosz medvével, hiszen sokkal távolabb vannak tőle és halványak a gazdasági kapcsolataik az oroszokkal.

Vita házon belül

Ez a régi ellentét most kiegészül egy házon belülivel is, miután a német kormánykoalícióban részt vevő szociáldemokraták úgy gondolják, hogy az oroszokkal lehetőleg együtt kell működni, míg a Zöldek a nevelő célzatú kemény fellépés hívei - írja a Financial Times. Két szociáldemokrata politikus is jelezte a napokban, hogy a hagyományos álláspont híve. Christine Lambrecht védelmi miniszter és Kevin Kühnert, az SPD főtitkára is arról beszélt, hogy az északi áramlat 2. üzembe helyezésének nem kellene „beleragadnia” az ukrán-orosz konfliktusba.

Olaf Scholz kancellár is óvatosan fogalmaz: arról beszél, hogy a gázvezeték egy a magángazdaságban folytatódó, privát projekt. Ezzel nagyjából folytatja elődje, Angela Merkel óvatos, középre húzó politikáját, aki mindig arról beszélt, hogy a vitás kérdéseket békésen kell rendezni Európában, igaz, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a határok bármilyen megváltoztatása erővel elfogadhatatlan.

Lassítás

Merkelről tudható volt, hogy határozottan ellenáll a mindenkori amerikai adminisztráció nyomásának, amellyel az északi áramlat 2. feladását akarják elérni. Az USA álláspontja szerint ez a gázszállítási útvonal megengedhetetlenül növeli Európa orosz gázfüggőségét. A helyzet most úgy áll, hogy a csőkígyó elkészült, üzemebe helyezési engedélyre vár a német hatóságoknál, amelyek – az amerikai fél megelégedésére – lassítják az ezzel kapcsolatos ügymenetet.

A megfigyelők figyelmét ugyanakkor nem kerüli el, hogy Scholz álláspontja csak az óvatosság szempontjából követi Merkelét, más szempontból eltér attól. Nevezetesen Merkel 2018-ban világossá tette, hogy az északi áramlat projekt nem pusztán gazdasági kérdés, hanem vele kapcsolatban politikai megfontolásokat is figyelembe kell venni. Van olyan szociáldemokrata politikus, nevezetesen Michael Roth, a Bundestag külügyi bizottságának elnöke, aki szembe menve Scholz „pusztán magánüzlet” álláspontjával azt mondta a napokban, hogy világossá kell tenni az oroszoknak, hogy ha megtámadják Ukrajnát, búcsút mondhatnak az északi áramlat 2-nek.