Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Márciusban Németország oroszországi olaj- és gázimportjának az értéke az előző évhez képest 56,5 százalékkal 2,4 milliárd euróra nőtt, holott az importált olaj- és gázmennyiség 27,8 százalékkal csökkent - idézi az MTI a jelentést.

Az ukrajnai háború és az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók miatt az idén márciusban visszaesett Németország oroszországi exportja. A Destatis jelentése szerint Oroszországba 1,0 milliárd euró értékben exportáltak árukat, 58,7 százalékkal kevesebbet, mint 2021 márciusában. Februárban az Oroszországba irányuló kivitel még 16,7 százalékkal meghaladta az előző évit.

Márciusában viszont már nagymértékű visszaesés volt tapasztalható a gépek exportjában, amely 73,6 százalékkal 165,8 millió euróra csökkent éves bázison, valamint a vegyi termékek exportjában, amely 40,9 százalékkal 158,7 millió euróra esett vissza.

Az import az exporttal ellentétesen alakult. A magasabb nyersanyagárak miatt az Orosz Föderációból Németországba irányuló behozatal az idén márciusban 77,7 százalékkal 4,4 milliárd euróra nőtt 2021 márciusához képest.

Az energiahordozók mellett fontos importcikk Németország számára az orosz fémáru. Az orosz fémtermékek importértéke 117,3 százalékkal ment fel az egy évvel korábbihoz képest, 800 millió euróra, miközben az importált mennyiség 19,2 százalékkal csökkent.

Az Oroszországgal folytatott áruforgalomban Németországnak 3,4 milliárd eurós importtöbblete alakult ki márciusban a februári 1,4 milliárd eurós importtöbblet után.