Németország új koalíciós kormánya évente nagyjából 400 ezer szakképzett munkaerőt vonzana be külföldről, hogy ezzel kezeljék az országot és több iparágat is súlyosan érintő munkaerőhiányt és demográfiai probémát - írja a Reuters.

A szakképzett munkaerő hiánya mára olyan súlyossá vált, hogy drámaian lelassítja a gazdaságunkat - mondta Christian Duerr, a Szabad Demokraták (FDP) frakcióvezetője.

Az elöregedő munkaerő problémáját csak korszerű bevándorlási politikával tudjuk kordában tartani, ezért a lehető leggyorsabban el kell érnünk, hogy százezer szakképzett munkaerő érkezzen az országba - véli Duerr.

Ennek érdekében már arról tárgyalnak, hogy óránként 12 euróra emelik a minimálbér összegét, hogy vonzóbbá tegyék a munkaerőhiánynak erősen kiszolgáltatott iparágakat, mint például az építőipart.

Ez most egyre sürgetőbbé válik, ugyanis a munkaerő-állomány idán nagyjából 300 ezer fővel csökkenhet, mivel több idősebb dolgozó vonul nyugdíjba, mint ahány fiatal belép a munkaerőpiacra.

2029-re ráadásul ez a szám akár 650 ezer főre is nőhet, így 2030-ra könnyen 5 millióra is ugorhat a munkaképes korúak hiánya. A foglalkoztatottak száma tavaly a koronavírus-járvány ellenére elérte a 45 milliót.

Emellett az évtizedek óta tartó alacsony születésszám és az egyenlőtlen bevándorlás miatt a csökkenő munkaerő kérdése időzített bombát jelent a német állai nyugdíjrendszer számára - írja a Reuters.