Korábban csak a légi utasoknak kellett negatív tesztet bemutatniuk, ha nem voltak beoltva, és az előző hat hónapban nem gyógyultak fel a Covid-19 betegségből. A közúton, vasúton vagy tengeren beutazóknak nem kellett ezt megtenniük. Viszont a német kormány most úgy döntött, hogy minden határátlépésnél megköveteli ezt azoktól, akik nem az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott készítményekkel lépik át a határt - derül ki a Reuters tudósításából. A kormány szerint a 12 év alatti gyermekek mentesülnek az új vizsgálati kötelezettség alól.

A kormány által pénteken bejelentett lépésre a nyári vakációról hazatérő utazók okozta növekvő aggodalmak miatt került sor, mivel a koronavírus delta-változata egyre jobban terjed azokon a külföldi turisztikai célpontokon, ahova a németek járnak. 

A Robert Koch Intézet (RKI) fertőző betegségekkel foglalkozó részlegének adatai szerint a múlt héten Németországban észlelt öt új koronavírus-fertőzés egyötöde külföldön történt. A Spanyolországból és Törökországból érkezett utazók között közel 500 esetet azonosítottak.

Spanyolországban az új Covid-19-es megbetegedések száma gyorsan emelkedik, a 14 napos előfordulási arány a hét elején elérte a 700 fertőzést 100 000 lakosra vetítve, bár a tisztviselők szerint a helyzet javulóban van néhány súlyosan érintett területen. Törökországban a napi esetszám a hét elején 22 291-re ugrott, ami május eleje óta a legmagasabb érték, és a napi halálesetek száma hathetes csúcsra, 76 főre emelkedett.

Németországban az esetek száma július eleje óta szintén emelkedik, bár nem ilyen erőteljesen, miután több mint két hónapig folyamatosan csökkent. Pénteken az RKI napi 2454 új megbetegedésről és 30 halálesetről számolt be.

Németország lassan indult, de aztán felgyorsította oltási programját. A lakosság több mint fele már két oltást kapott, ami drámaian csökkentette a betegség súlyosságát és halálos kimenetelét az immunizáltak körében.