Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kancellár a kormány kétnapos kihelyezett - a Berlin melletti vendégházában (Meseberg-kastély) tartott - ülésének szünetében tett nyilatkozatában kiemelte, hogy Finnország és Svédország a NATO-tagság ügyétől függetlenül is "mindig számíthat Németország támogatására" - írja az MTI.

Finnország és Svédország "közeli szövetséges és szoros partner" az Európai Unióban, ezért az egész közösségnek fontos biztonsági kérdésekről is tárgyalni kell - tette hozzá Olaf Scholz, kiemelve: senki sem feltételezheti, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna után nem támad meg más országokat, és nem szegi meg ismét erőszakkal a nemzetközi jog szabályait.

Sanna Marin finn kormányfő hozzátette, hogy még nem ért véget hazájában a parlamenti vita a NATO-tagságról, de bármi is legyen a döntés, a következmény mindenképpen az lesz, hogy Finnország a védelmi kapacitásaival és az önvédelem iránti erős elkötelezettségével hozzájárul Európa biztonságához.

Oroszország támadása Ukrajna ellen "drámaian megváltoztatta" hazája biztonságpolitikai helyzetét, és ezt már "nem lehet visszacsinálni". A háború megmutatja, hogy Oroszország nem tiszteli az Európa biztonságát garantáló alapelveket és a nemzetközi jogot, és befolyási övezetekre szabdalt világot akar, amelyben "az erősebbé az utolsó szó". A NATO viszont mindig is kitartott a "nyitott kapuk" politikája mellett, amely Oroszország magatartása miatt az eddiginél is fontosabb lesz - fejtette ki Sanna Marin.

Finnország kiáll az Ukrajna elleni háború miatt Oroszországra kivetett EU-s büntetőintézkedések kiterjesztése mellett, akkor is, ha ez Finnországnak is hátrányt, nehézséget okoz.

Magdalena Andersson svéd miniszterelnök ugyancsak hangsúlyozta, hogy a NATO-tagság körüli vitát még nem zárták le. A parlament május 13-án mutatja be elemzését Svédország biztonsági helyzetéről és arról, hogy milyen partneri kapcsolatok szükségesek a biztonság fenntartásához. Minden lehetőséget mérlegelnek, és ugyan önállóan, nemzeti szinten döntenek, de szorosan egyeztetnek a szomszédos Finnországgal - mondta a svéd kormányfő.

Sanna Marin és Magdalena Andersson a legrangosabb külföldi vendég a német kormány kétnapos kihelyezett ülésén, amelynek egyik fő témája az ukrajnai háború.