Jövő évtől csökkentik a női higiéniai termékek adóját Németországban: az eddig 19 százalékos adó mértéke 7 százalékra csökken január elsejétől - olvasható a portálon.

Az ügyet két aktivista tűzte zászlajára, még évekkel ezelőtt elindítottak egy online petíciót, amelyet több, mint kétszázerzen írtak alá. Lassanként mások is követni kezdték példájukat, az összegyűlt aláírásokat végül sikerült eljuttatni a parlamenthez.

A menstruációs termékek magasa áfája nem csak Németországban téma: náluk az Európai Unióban a 11. legmagasabb adóteher sújtja ezeket az eszközöket, de a listát Magyarország vezeti a maga 27 százalékával.

Az MSZP és az LMP politikusai emiatt még a nyáron nyújtották be javaslataikat a magyar parlament elé, de ezeket október végén leszavazták, nem jutottak túl a parlamenti bizottságokon. Az LMP törvényjavaslata szerint a tamponokat és egészségügyi betéteket áfamentessé kellett volna tenni, az MSZP képviselői pedig ehhez hasonlóan arra szólították fel a kormányt, hogy vizsgálja meg a menstruációval kapcsolatos higiéniai termékek áfacsökkentésének lehetőségét, valamint azt, hogyan lehetne megoldani a szegénységben élő nők hozzáférését ezekhez, akár ingyenesen. Az LMP törvénymódosítása 5 igen és 10 nem szavazatot kapott a parlament gazdasági bizottságától, az MSZP javaslata 4 igen és 10 nem szavazat mellett bukott el.