A müncheni székhelyű intézet pénteken közölte, hogy az index a szeptemberivel megegyező szinten, 94,6 ponton maradt októberben. Augusztusban 94,3 ponton közel hétéves mélyponton állt a mutató. Elemzők enyhe visszaesést vártak, arra számítottak, hogy 94,5 pontra süllyed az üzleti hangulatindex októberben. Egy évvel ezelőtt 102,8 ponton állt a mutató - idézi a számokat az MTI.

Az index elemei közül a gazdasági szereplők aktuális üzleti környezetről alkotott véleményét számszerűsítő mutató a szeptemberi 98,6 pontról 97,8 pontra süllyedt. Elemzők 98 pontra számítottak.

A hat hónapra előretekintő várakozások mutatója 90,9 pontról 91,5 pontra emelkedett októberben, míg elemzők 91 pontot vártak.

Németország hazai összterméke (GDP) 0,1 százalékkal csökkent április-júniusban az előző negyedévhez képest, és számos közgazdász várakozása szerint a harmadik negyedévben is zsugorodott a GDP. Ha ez beigazolódik, a német gazdaság recesszióba kerül.

Év végére már növekedést várnak

Az ifo friss felmérése azt mutatja, hogy a gazdaság stabilizálódik és újra növekedésnek indul a negyedik negyedévben. Klaus Wohlrabe, az ifo közgazdásza a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy enyhe gazdasági növekedésre számítanak az év utolsó negyedében.

Németország exportfüggő gazdaságát visszavetette a világgazdasági növekedés lassulása, valamint az üzleti bizonytalanságok, amelyeket Donald Trump amerikai elnök protekcionista kereskedelempolitikája és a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnését (Brexit) övező zűrzavar váltott ki. A brexit körüli bizonytalanságok továbbra is nagyok, de az ipar teljesítményének csökkenése megállt - mondta Wohlrabe.

Az Angela Merkel vezette német kormány kitartóan ellenállt azoknak a felszólításoknak, hogy fogadjon el gazdaságélénkítő intézkedéseket a lassulás ellensúlyozására. A kancellár szerdán megismételte, hogy átmeneti megoldást, tüneti kezelést jelentenének az ilyen lépések, így ellenzi azokat.

Módosították az előrejelzést

A kormány a múlt héten módosította lefelé, 1,5 százalékról 1 százalékra, a német gazdaság 2020-as növekedésére adott előrejelzését, míg a 2019-re adott 0,5 százalékos GDP-növekedési előrejelzésen nem változtatott. Peter Altmaier gazdasági miniszter megítélése szerint a világgazdasági körülmények romlása visszafogja ugyan a német gazdaságot, de nincsenek közelgő válságra utaló jelek, és minden arra mutat, hogy a 2009-ben kezdődött növekedés nem áll le.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) havi rendszerességgel állítja össze mintegy 9 ezer gazdasági szereplő megkérdezésével németországi üzleti hangulatindexét.