Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Még nyolc hét hátravan a szeptemberi németországi választásokig, ami alatt sok minden történhet, de Chirstian Lindner, a liberális Német Szabaddemokrata Párt elnöke már tudja ki lenne a legmegfelelőbb pénzügyminiszter az új kormányban: ő maga – írja a Financial Times a párt látványos erősödését taglaló cikkében. A 42 éves Lindner az ARD tévétársaságnak adott interjújában mondta el, hogy felkészült ennek a felelősségteljes feladatnak az ellátására, és párja irányvonalához híven a magánbefektetések segítését tekintené feladatának, miközben ellenállna az adóemeléseknek.

Volt ebben a magabiztos fellépésben egy adag szemtelenség. A szabad demokraták ugyanis a közvélemény-kutatások szerint csak negyedikek a pártok választási versenyében. A konzervatív CDU/CSU az elmúlt hetek nagy árvizei nyomán ugyan vesztett népszerűségéből, de még mindig 27 százalékon áll, a második Zöldek népszerűségi indexe 18 százalék, a harmadik szociáldemokratáké 16 százalék és a FDP csak ezután következik 13 százalékkal. A lendület azonban a liberálisok mellett szól: egy évvel ezelőtt csak 5-7 százalékot mértek nekik a közvélemény-kutatók.

A pártnak éveken át rossz volt az imázsa. Úgy tartották számon őket, mint szupergazdagok, az adócsökkentések és a szabadpiac pártját. Bernd Riexinger, a radikális baloldali Baloldali Párt parlamenti képviselője úgy véli, hogy ha Lindner lesz a pénzügyminiszter, akkor Németország banánköztársasággá válik, mert a politikai kizárólag a gazdagok, a lobbisták és a nagyvállalatok érdekét fogja szolgálni.

A bűvészmutatvány

A liberális párt a pandémiának köszönheti, hogy el tudott mozdulni ettől a sztereotípiától és látványosan erősödött. A lezárások idején a polgári szabadságjogok védelmezőjének szerepében lépett fel, a veszély túlreagálásával vádolta a kormányt – ellenzékből végül is nem őket terhelte a felelősség –, ami főként a fiatal választóknál jó fogadtatásra talált. A többi párt, beleértve a legnagyobb ellenzéki politikai erőt, a Zöldeket támogatta a szigort.

A radikális jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) volt a másik párt, amely elutasította a korlátozásokat de eltaszította a szavazókat azzal, hogy a vakcinaelleneseket, vírustagadókat és konspirációs teóriákat vallókat is felkarolta. Az FDP nem tagadta a válság súlyosságát.

A liberális párt a koronavírus-járvány nagy meglepetése – mondta Andrea Römmele, a berlini Hertie School üzleti iskola politikai kommunikációval foglalkozó professzora. - Sikerült betolniuk a közbeszédbe a polgári jogok kérdését, ami liberális pártként a legfontosabb üzenetük. Emellett a párt azon is nyert, hogy a modernizáció és a digitalizáció támogatójaként tálalja magát, ami erősen foglalkoztatja manapság a németeket. A párt azt kommunikálja, hogy a digitalizáció segítségével, gyorsabbá, hatékonyabbá tehetnék a lomha állami adminisztrációt.

Fordulat

Az FDP megerősödése szabályos fordulatnak látszik azt követően, hogy meglehetősen zavaros évek vannak a párt mögött. A kellemetlen fejlemények azzal kezdődtek, hogy Lindner 2017 őszén, az előző választások után felmondta a koalíciós tárgyalásokat a CDU/CSU-val és a Zöldekkel, aminek eredményeként Angela Merkel kancellár konzervatív blokkja néhány hónap múlva kénytelen volt újabb parlamenti ciklusra összeállni a szociáldemokrata SPD-vel.

A másik nagy botrány tavaly történt, amikor Thomas Kemmerich FDP-s politikust az AfD támogatásával választották meg Türingia tartomány miniszterelnökének. Néhány nappal később lemondott, és az ügy miatt a pártban többen Lindner fejét is követelték. Ezt sikerült átvészelnie, és tévéinterjújában azt mondta, szerinte Armin Laschet, az CDU/CSU kancellárjelöltje lesz az ország következő vezetője, aki természetes szövetségesének tekinti a liberálisokat.

Ketten együtt azonban messze vannak a kormányzáshoz szükséges 50 százalék feletti többségtől, így vélhetően újra meg kellene próbálkozniuk az úgynevezett Jamaica (fekete-sárga-zöld) koalíció létrehozásával a Zöldekkel, mint négy éve. Ezúttal azonban az utóbbi párton is elcsúszhat  az alku. Legalábbis erre utal a Zöldek egyik politikusának megjegyzése, miszerint az FDP egy együgyes párt, csak az adócsökkentés érdekli őket, amit szerinte nem lehet összeegyeztetni párt környezetvédelmi terveivel. Azok ugyanis állami forrásokért kiáltanak, amit valahonnan elő kell teremteni.