A ZEW kedden közölte, hogy a megkérdezett német pénzügyi elemzők és intézményi befektetők következő hat hónapra vonatkozó várakozásait mutató gazdasági hangulatindex értéke 1,6 ponttal mínusz 13,4 pontra emelkedett februárban. A mérsékelt javulás ellenére ez az érték messze elmarad a 22,4 pontos hosszú távú átlagtól, ugyanakkor kedvezőbb a mínusz 14 pontos várakozásoknál.

Az euróövezeti várakozásokat mutató ZEW-hangulatindex 4,3 ponttal, mínusz 16,6 pontra javult februárban. Szakértők rosszabb értéket, mínusz 18,2 pontot valószínűsítettek.

Ismét jelentősen romlott azonban a németországi aktuális állapot megítélése: az ezt tükröző index értéke 12,6 ponttal, 15 pontra esett, ami 2014 decembere óta a legrosszabb érték, és sokkal kedvezőtlenebb az enyhe romlást valószínűsítő 23 pontos várakozásnál.

Az euróövezet aktuális üzleti környezetének megítélése 8,3 ponttal mínusz 3 pontra süllyedt, miközben az inflációs várakozások jelentősen csökkentek, a mutató 5,3 ponttal 6,8 pontra zuhant - számol be az MTI.

Jelenleg nem számítanak arra, hogy a lassuló német gazdaság gyorsan magához tér - kommentálta az adatokat Achim Wambach professzor, a ZEW elnöke. Németországban gyenge volt a gazdasági helyzet, különösen a feldolgozóiparban. Az ipari termelés ismét csökkent, a rendelésállomány stagnált és a külkereskedelem sem ad jelenleg új lendületet. Mindezt híven tükrözi az a tény, hogy a jelenlegi helyzet megítélése ismét jelentősen romlott, és a következő hat hónapban sem várnak áttörést az elemzők.

A német gazdaság 1,4 százalékkal nőtt 2018-ban, ami az utóbbi öt év leggyengébb üteme volt. Október-decemberben stagnált a hazai össztermék (GDP) az előző negyedévhez képest, éves összevetésben pedig 0,6 százalékkal nőtt. 2017-ben és 2016-ban egyaránt 2,2 százalékkal bővült a német gazdaság.

A kormány január végén jelentősen rontotta a német gazdaság idei növekedésére adott előrejelzését, így a korábban várt 1,8 százalék helyett már csak 1 százalékra számít. A növekedést legfőképpen a brit EU tagság megszüntetése (brexit) körüli bizonytalanság és a többoldalú megállapodásokon alapuló, multilaterális nemzetközi rendet kikezdő kereskedelmi konfliktusok lassítják.