A német kormány legkevesebb tízezer fővel csökkenteni kívánja az állami alkalmazottak létszámát, és fizetéscsökkentést is tervez - jelentette vasárnap a dpa német hírügynökség. Az elképzelések egy 2014-ig megvalósítandó takarékossági csomag részei, amelyről vasárnap kezdődő kétnapos, rendkívüli ülésén tárgyal a berlini kabinet.


A tervek között 2,5 százalékos bércsökkentés is szerepel a hírügynökség szerint. A Der Spiegel című hírmagazin úgy tudja, hogy 15 ezer embert bocsátana el a kormány, és 800 milliós eurós megtakarítást remél az intézkedéstől.


A kormány a 2016-ig tartó időszakban évi 10 milliárd euróval kívánja csökkenteni az államháztartási hiányt. Ennek módozatairól tárgyalnak vasárnap délutántól Berlinben.


A tanácskozás előtti nyilatkozatokból kitűnik, hogy a konzervatív pártszövetség - a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszocialista Unió (CSU) - soraiból egyre többen vannak az adóemelés mellett. Ezt azonban elutasítja a koalíciós társ, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP), amely adócsökkentést ígért a tavalyi választási kampányban.


A Der Spiegel szerint 500 millió eurót a családi pótlék rendszerének átalakításával takarítanának meg, 2 milliárd eurót pedig a munkanélküli-ellátás rendjének reformjával. A hetilap rámutat: ezek az elképzelések egészen újszerűek, a szociális kiadások csökkentése mostanáig tabunak számított.


A márciusban elfogadott 2010-es költségvetés szerint az idén minden korábbinál nagyobb mértékben, 80 milliárd euróval nő az adósságállomány. Elemzők szerint az államháztartás hiánya a hazai össztermékhez (GDP) viszonyítva az idén elérheti a 6 százalékot, a GDP-arányos államadósság pedig 80 százalékra emelkedhet Németországban.