Nyikolaj Koszov, az NBB igazgatótanácsának elnöke a közlemény szerint elmondta: szimbolikus jelentőségűnek tartja, hogy az NBB éppen intézményük újraindításának 10. évfordulóján válik 10 ország és 3 kontinens bankjává – írja az MTI.

A bank a tervezettnél több mint egy évvel korábban elérte azt az 1,2 milliárd euró értékű hitel- és dokumentációs portfólió célkitűzést, amelyet a jelenlegi stratégia 2022. év végére jelölt meg - jelentette ki.

Arról is beszélt, hogy idén a bank az összes kulcsfontosságú mutató tekintetében előrelépést ért el, a hitelportfólió minőségi és mennyiségi növekedést mutat, miközben az intézmény megőrizte nagyfokú pénzügyi stabilitását, és növekszik az alaptevékenységekből származó profit.

A közlemény szerint 2021 a tőkepiaci tevékenységek szempontjából is mérföldkő volt az NBB számára, a bank történetében ugyanis most fordult elő először, hogy a dublini tőzsdén márciusban bejegyzett középlejáratú banki kötvény (kbk) programjában negatív kamattal vonzotta a forrásokat.

Továbbá idén az NBB az eddigi leghosszabb, 20 éves futamidővel bocsátott ki kötvényeket.

A bank az elmúlt kilenc évben a tagállamok gazdaságába 3,1 milliárd euró értékű beruházást hajtott végre; a pénzintézet hitel- és dokumentációs portfóliója a tizenháromszorosára, azaz 95,6 millió euróról a jelenlegi 1,3 milliárd euróra nőtt - összegezték. Az eszközállomány ez idő alatt az ötszörösére, azaz 367 millió euróról 1,8 milliárd euróra növekedett - tették hozzá. A nemteljesítő hitelek aránya a teljes portfólió 75,3 százalékáról 2,3 százalékra csökkent - hangsúlyozták.

Az 1970-ben alapított NBB jelenlegi részvényesei Bulgária, Kuba, Csehország, Magyarország, Mongólia, Románia, Oroszország, Szlovákia és Vietnam.