Az Eurostat elemzése alapján az Európai Unió lakosságának medián életkora 4 évvel 49,1 évre emelkedik 2050-re. Tovább öregszik Európa lakossága - idézi a prognózist a növekedés.hu.

A demográfiai folyamatok alapján Magyarország az unió középmezőnyébe tartozik. A vidéki területeken 14 százalékkal csökkenhet hazánk népessége. A városokban közel 2, a köztes területeken 3,5 százalékkal zsugorodhat a lakosság.

QP | Quality Placement

Az Eurostat előrejelzései szerint a következő 30 évben eltűnhet a magyarság egytizede. Ezzel párhuzamosan, Horvátországban folytatódik a demográfiai katasztrófa: a vidéki területek népessége több mint 20 százalékkal csökkenhet. Tovább folytatódik tehát a jelenleg 4 milliós lélekszámú Horvátország elnéptelenedése.

A legnagyobb népességcsökkenés Észtországban, Lettországban és Litvániában várható a következő három évtizedben. Ezzel szemben Málta, Írország, Svédország és Norvégia lakossága lendületesen növekedhet. Jól kivehető, hogy az Európai Unió keleti blokkja, a közép-kelet-európai régió, Spanyolország és Franciaország népessége is meredeken csökkenhet 2050-ig.

Magyarországon szinte kivétel nélkül minden megyében csökkeni fog a népességszám a következő 30 évben az Eurostat előrejelzései alapján.

A legnagyobb mértékben az alábbi területeken élők száma mérséklődhet. Szabolcs-Szatmár-Beregben 82 ezer fővel, Borsod-Abaúj-Zemplénben 77 ezer fővel, Békés megyében 61 ezer fővel, míg Jász-Nagykun-Szolnok megyében 51 ezer fővel zsugorodhat a lélekszám. A fővárosban élők száma 30 ezerrel csökkenhet. Növekedést egyedül Pest és Győr-Moson-Sopron mutat.

Termékenységi arányszám

A magyarság fennmaradásához arra lenne szükség, hogy a teljes termékenységi arányszám 2,1 főre emelkedjen a 2018-ban mért 1,55 főről. Összehasonlításképpen Lengyelországban 1,46, Csehországban pedig 1,77 a mutató értéke. Másképpen megfogalmazva egy nőnek 2,1 gyermeket kell vállalnia, hogy ne csökkenjen Magyarország népessége. A 0,1-es „többletre” azért van szükség, mert nem minden nő éri meg a szülőképes kort, vannak akik nem tudnak gyermeket vállalni egészségügyi okokból, illetőleg a férfiak és nők száma sem egyezik meg a társadalmon belül.