Az orosz népesség számos régióban katasztrofális ütemben csökken, sokkal jobban, mint amennyire a régiók alulbecsült adataiból következtetni lehet - adta hírül a Moscow Times. Oroszországot vészes népességcsökkenés sújtja évek óta. Az elmúlt évben egy évtizede nem látott alacsony szintre, 146,8 millióra csökkent a lakosok száma. Ez a súlyos folyamat 2019-ben is folytatódott: az év első négy hónapjában 149 ezerrel, 146,7 millióra zsugorodott Oroszország népessége.

Az adatok azt tükrözik, hogy csökken a születések száma - állapította meg Tatjana Golikova miniszterelnök-helyettes -, miközben a halálozási arány nem mérséklődik úgy, ahogy szeretnénk. Borzalmas ütemben veszítjük el az embereket - fejtegette egészségügyi tisztviselők előtt Szentpéterváron. Golikova számos régiót azzal vádolt, hogy kozmetikázzák a halálozási adatokat annak érdekében, hogy jobbnak láttassák a vezetésük alatt lévő területet, mint amilyen.

Kiemelte a Voronyezsi régiót, amely a rákbetegséggel kapcsolatban olyan statisztikát készített 2018-ban, amely szerint az ennek betudható halálozás mindössze egy százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Erre 2019-ben azt látjuk, hogy ez a mutató 20 százalékra ugrott. Ez nyilván azt jelzi, hogy a tavalyi adat kamu volt. Az ENSZ júniusban azt jósolta, hogy Oroszország lakossága 2100-ra a jelenlegi felére zuhan.