A teljes termékenységi arányszám a szülőképes korú, 15 és 49 év közötti nőkre számított hipotetikus gyermekszám, amelyet egy nő szülne élete folyamán. A népesség középtávú fennmaradásához a rátának el kell érnie vagy megközelítenie a 2,1-es szintet, különben nem biztosított az adott közösség fennmaradása. 1,3-es érték alatt a népesség gyors ütemű fogyása valószínűsíthető, majd teljes eltűnése, asszimilációja.

A Föld gazdaságilag legfejlettebb, civilizált térségeiben (Európa, Észak-Amerika, Kelet-Ázsia) a termékenységi ráta évtizedek óta a reprodukciós szint alatt van - az USA-ban például 1,64. Az ENSZ adatai szerint a világon a legalacsonyabb a termékenységi arányszám Dél-Koreában (1,1) a legmagasabb pedig Nigerben (6,9) és Szomáliában (6,1) - írja cikkében az Euronews.

Még soha nem történt ilyen

A majdnem 1,4 milliárdos népességű Indiában - a friss adatok szerint - a teljes termékenységi arányszám országosan már nem éri el a reprodukcióhoz szükséges 2,1-es arányt, miután 2021-ben ez a szám 2-re csökkent. Sosem volt még ilyen alacsony a reprodukciós ráta az országban, ez pedig azt jelenti, hogy az indiai népesség - az ENSZ becsléseivel összhangban - a következő években-évtizedekben csökkenni fog.

Kínában is rekordalacsony a születések száma

A világ második legnagyobb gazdaságával rendelkező, 1,4 milliárdos Kína májusban hozta nyilvánosságra tavaly megtartott, országos népszámlálásának adatait. Ennek alapján a kínai termékenységi ráta jelenleg 1,3-on áll. Ez a világ legalacsonyabbjainak egyike. Az újszülöttek száma folyamatosan csökken.

A kínai gazdaság számára kedvezőtlen változás pedig nagy kihívás elé állította az állami vezetőket, akik egyszerre próbálnak megoldást találni a csökkenő munkaerő, az alacsony születésszám és az idősek növekvő tömegére - írja a Bloomberg hírügynökség.