Az Európai Néppárt listavezetői helyére pályázó volt finn miniszterelnök, Alexander Stubb a német média képviselőinek nyilatkozva elmondta: a Fidesznek és Orbánnak hitet kell tenniük az Európai Néppárt által képviselt értékek mellett, vagy el kell hagyniuk a pártot - írja a 444 a Zeit alapján.

A politikus úgy látja, hogy az Orbán-kormány - szerinte - demokrácia- és szabadságellenes politikája elfogadhatatlan, ő pedig "nem tolerálja az intoleranciát".

Stubb ezzel élesebb kritikát fogalmazott meg, mint az Európai Néppárt vezető posztjáért szintén induló Manfred Weber, aki a Sargentini-jelentés megszavazásakor szintén erősen bírálta a magyar kormányt, valamint az uniós eljárás elindulását is támogatta. A két EPP-s politikus közül a befutó a jelenlegi állás szerint az Európai Bizottság következő vezetője is lesz. A felmérések alapján a néppárt megőrzi többségét az Európai Parlamentben a 2019 májusi európai választásokon.

Soros - reagált a magyar kormány

A jövő héten az Európai Néppárt fontos döntést hoz, kiválasztja csúcsjelöltjét a jövő évi európai parlamenti választásra. A Néppárton belül egy kampány zajlik. Mi a bajor Manfred Weber jelöltségét támogatjuk. Alexander Stubb a Néppárt liberális szárnyának jelöltje, aki Soros Györggyel személyesen nagyon jó kapcsolatot ápol. A Fidesz az Európai Néppárt kereszténydemokrata szárnyához tartozik, Orbán Viktor és a Fidesz nem támogatja a liberálisok bevándorláspolitikáját, ezért támadják és kritizálják Magyarországot - írta közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ.