Novemberben indul a tízévente esedékes népszámlálás. Az adatgyűjtés pontossága érdekében felkészülési jelleggel augusztus 15. és szeptember 15. között megszámolják Peking lakosságát. A következő egy hónapban mintegy 100 ezer, rendőrökkel kísért kérdezőbiztos kopogtat be a fővárosiakhoz, hogy az egyes háztartásokban élőkről a szükséges információkat begyűjtsék. Az üzleti úton lévőket és a rövidebb látogatásra érkezőket kivéve a külföldi állampolgárokat és a Pekingben élő hongkongiakat, makaóiakat és tajvaniakat is felkeresik. A teljes körű népszámlálás ugyanis nem csak Kína lakosságát, de a külföldön élő, ugyanakkor tartós letelepedési engedéllyel nem rendelkező kínai állampolgárokat is jegyzőkönyvbe akarja venni.

Az aktuális lekérdezésnél a hatóságok pontos adatokat szeretnének kapni a pekingi háztartásokról, egyúttal korrigálnák a hibás és valótlan adatokat a fővárosban élőkről. Szakértők szerint ugyanis sokan nem jelentik be családtagjuk elhalálozását, így ugyanis továbbra is felvehetik utánuk az állami szociális támogatásukat, míg az „egy család - egy gyermek" elvét megsértők, nem regisztráltatják második gyermeküket.

A Kínai Népköztársaság 1949-es megalakulása óta 1953-ban, 1964-ben, 1982-ben, 1990-ben és 2000-ben tartottak népszámlálást az országban. A legutóbbi cenzus szerint Kína lakossága 1 milliárd ,295,33 millió fő volt.