Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szlovákiában a magáncsődök száma tavaly elérte az 5200-at - idézte a CRIF-Slovak Credit Bureau társaság elemzését a pozsonyi Új Szó. Ez csaknem duplája a 2006 és 2016 között meghirdetett összesen 2919 magáncsődnek.

A növekedés a magáncsőddel kapcsolatos szabályok liberalizációjának köszönhető - nyilatkozta Jana Marková, a CRIF elemzője. Ezek nyomán könnyebben szabadulhatnak meg terheiktől azok a magánszemélyek, akik annyira adósodtak el, hogy már nem tudják kezelni az adósságukat.

Magáncsődöt jelenthet bárki, akivel szemben végrehajtási vagy hasonló más eljárást folytatnak (például elárverezik a lakását), miközben legalább az egyik kötelezettségének már 180 napja nem tett eleget, vagy olyan követelésről van szó, melyet végrehajtási eljárással nem lehet behajtani.

A magáncsőd egyik szabálya, hogy 10 év alatt csak egyszer lehet kérni a bíróságtól, hogy megszabadítson valakit az adósságaitól. Csődeljárás lefolytatását csak olyan személy indítványozhatja, aki ellen már folyik végrehajtási eljárás. Az új szabályok szerint nincs hároméves próbaidő, az adósságoktól gyakorlatilag két hét alatt meg lehet szabadulni. Csődeljárás esetén az adós átadja a vagyonát értékesítés céljából, s ebből kielégítik a hitelezőket.

A nyitókép forrása: Pixabay.com