Az egészségügyi minisztérium támogatja a lengyel kormány azon javaslatát, hogy a cukoradót, amelynek bevezetését áprilisra ígérték, eltolják júliusra - jelentette a Rzeczpospolita. Ezt a kis méretű, 1-3 deciliteres szeszes italok és az édesített üdítőitalok után kell majd fizetni. Az új szabályozás szerint egy liter édesített üdítőital után 0,5 zlotyt (36 forint), plusz további 0,1 zlotyt kell fizetni, ha koffeint is tartalmaz. Öt gramm/100 milliliter felett minden további egy gramm cukorért öt groszy az adó.

A gyártók és a forgalmazók örülnek a halasztásnak, mert így több idejük marad a felkészülésre. Összehasonlításként: Nagy-Britanniában kétéves felkészülési időt kaptak az érintett cégek.

Ezzel azonban még nincs vége a változásoknak: a minisztérium támogatja, hogy az adó nagyobb hányadát forgassák vissza az alkoholproblémák kezelésére. Az a nyolcszázaléknyi adó, amely a kis üveges alkoholok után folyik majd be, a Nemzeti Egészségügyi Alaphoz kerül. A minisztérium azt nyilatkozta, hogy minden további javaslatra nyitott, ennek szellemében a tárca képviselői az italgyártókkal is találkoztak.