A legfrissebb előrejelzések szerint Joe Biden, a Demokrata Párt elnökjelöltje akár fölényesen is megnyerheti az amerikai elnökválasztást november 3-án és lehet, hogy a demokraták elhódítják a szenátust a republikánusoktól. Ez azt jelentené, hogy azonos párthoz tartozó lenne a kongresszusi többség és az elnök, ami egy időre stabilitást hozna a politikában, ám Nourel Roubini közgazdász professzor, akit negatív jóslatai miatt dr. Végzetnek csúfolnak, úgy véli, hogy a gazdaság szereplőinek fel kell készülniük egy sokkal rosszabb forgatókönyvre is.

Jó esélye van annak, hogy marad a republikánus többség a Kongresszus felső házában és könnyen lehet, hogy Donald Trump elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje szoros eredményt ér el Bidennel szemben. Az utóbbi esetben Roubini szerint száz százalékra vehető, hogy nem ismerné el ellenfele győzelmét, amivel utat nyitna egy hetekig vagy akár hónapokig húzódó, bizonytalan kimenetelű jogi vita előtt a győztes személyéről. A két párt a médiában, híveik az utcán csapnának össze, bizonytalanná téve a gazdaságpolitikai környezetet.

Volt már rá példa

Nem példa nélküli egy ilyen patthelyzet. A 2000-es választásoknak nem volt egyértelmű győztese, egyes helyeken újraszámolták a szavazatokat, és végül bírósági döntés zárta le a vitát George W. Bush republikánus elnökjelölt javára Al Gore-ral, a demokraták indulójával szemben. A november elejétől december közepéig tartó huzavona alatt hét százalékkal esett a tőzsde, és Roubini szerint egy idei vita hónapokig is elhúzódhat.

A közgazdász professzor emlékeztet arra, hogy Trump sokszor elismételte azt a hamis állítását, miszerint a levélben feladott szavazatokkal könnyű csalni. Szerinte azért tette ezt, mert arra számít, hogy a demokraták támogatói nagyobb arányban szavaznak ilyen módon, hogy elkerüljék a személyes szavazással járó fertőzési kockázatot. Emellett visszautasította, hogy kijelentse: el fogja fogadni a szavazás eredményét, miközben arra szólította fel radikális híveit, hogy álljanak készenlétben. Ha szoros lesz az eredmény, akkor kijelentheti, hogy elcsalták a szavazást, amivel borítékolhatóan hívei és a radikális baloldal támogatói közti utcai harcokat robbantana ki.

Példátlan lenne

A politikai instabilitás a pénzpiacokon egyszerűen a kockázat jelentős növekedéseként csapódna le, egy olyan időszakban, amikor koronavírus-válság miatt amúgy is lassul a gazdaság és rövid távon nem várhatók újabb élénkítő intézkedések. Roubini szerint a jövő év elejéig elhúzódó választási vita miatt akár tíz százalékkal is zuhanhatnak a tőzsdék, miközben az államkötvények hozama a biztonságos menedéket kereső befektetők vásárlásai nyomán csökkenne. Az arany ugyanezért drágulna a dollár pedig - mivel a bizonytalanság forrása az amerikai belpolitikai helyzet - gyengülne.

Egy dolgot biztosra vesz dr. Végzet, nevezetesen azt, hogy egy ilyen felfordulás tovább erodálná az USA imázsát, az emberek demokráciába és a jog uralmába vetett bizalmát. A demonstrációs hatás (soft power), amely vonzóvá teszi Amerikát tovább gyengülne. Roubini ugyan reméli, hogy mindez Biden fölényes győzelmének köszönhetően nem következik be, ám a befektetőknek azt ajánlja, hogy készüljenek a legrosszabbra, ne csupán a választás napjára, hanem az azt követő hónapokra is.