Bill de Blasio polgármester várhatóan aláírja a New York-i Tanács által már elfogadott törvényjavaslatot, amely megtiltja a fosszilis tüzelőanyagok, nevezetesen a földgáz égetését főzéshez és fűtéshez bizonyos új épületekben - írja a MarketWatch. A tilalom 2024-től a hét emelet alatti új építményekre, 2027-től pedig a nagyobb épületekre vonatkozik.

A New York-i városatyák döntése nem csak a lakosság száma, hanem a hidegebb éghajlata miatt is jelentős.

Az RMI tiszta energiával foglalkozó kutatóintézet tanulmánya szerint a tilalom 2040-re 2,1 millió tonnával csökkenti a CO2-kibocsátást, ami nagyjából akkora hatással jár, mintha egy évre 450 000 autót vonnának ki az utakról.

„A gázmentes New York Cityvel jobb közegészségügyi eredményeket érhetünk el, és valódi lépéseket tehetünk a klímamelegedést okozó kibocsátások csökkentésében” – mondta Alex Beauchamp, a Food & Water Watch környezetvédelmi csoport északkeleti régiójának igazgatója.

Az épületek kibocsátásának kezelése kritikus fontosságú New York városának éghajlatváltozással kapcsolatos céljainak eléréséhez, az épületek felelősek a város üvegházhatású gázkibocsátásának 70 százalékáért – állítja a városvezetés.

Egyre népszerűbb a gázmentesség az USA-ban

New York nincs egyedül ezzel a lépéssel. A kaliforniai Berkeley lett az első olyan város az Egyesült Államokban, amely 2019-ben betiltotta az új építésű gázellátást, most pedig már legalább 42 kaliforniai város - köztük San Francisco és San Jose - tett lépéseket az új épületek gázellátásának korlátozása érdekében. Mellettük például Salt Lake City és Denver is készített már tervet, amely a villamosítás felé tereli az energiafelhasználást. New York államban pedig Ithaca nemrégiben meglépte, hogy az összes épületét, nem csak az új építésűeket, hőszivattyúsra és elektromos tűzhelyekre alakítsa.

New York város tanácsa és a polgármester tanulmányokat kért a hőszivattyús technológia alkalmazásának megvalósíthatóságáról, és arról, hogy az intézkedés milyen hatással lesz a város elektromos hálózatára. A Biden-adminisztráció hőszivattyú-visszatérítést szorgalmazott a lakástulajdonosoknak a Build Back Better kiadási törvényjavaslatában. Az egyik fő kérdés, hogy milyen energiára lesz szükség ahhoz, hogy több hőszivattyúból táplálják a közművek megnövekedett terhelését, és vajon ez olyan „zöld” lesz-e, mint ahogy azt a városi gáztiltó programok szokták ígérni?

A gázt támogatók azzal érveltek, hogy ennek a fűtési lehetőségnek a megszüntetése olyan helyen, ahol a téli átlaghőmérséklet a 0 és 5 fok között mozog, és még lejjebb is süllyedhet, azt jelenti, hogy az elektromos fűtőtestek és a konyhai készülékek túlterhelhetik a hálózatot, és áramkimaradásokhoz vezethetnek.

Ezzel szemben a Con Edison helyi áramszolgáltató novemberben azt mondta, hogy a hálózat „jól felkészült a fűtési villamosításra való átállás támogatására”. A város legnagyobb hálózati igénybevétele amúgy általában a légkondicionálás nyáron történő használatából ered.

Iparági adatok szerint a szél- és napenergia egyre versenyképesebbé válik a földgázhoz képest, és várhatóan több konverzió fog felgyorsulni, mivel a kormányok és a vállalatok egyaránt szorgalmazzák a nettó nulla kibocsátású kötelezettségvállalásokat. A földgáz egyelőre még mindig csábító ára azonban azt is jelenti, hogy a változás nem megy egyik napról a másikra – mondja Steven Nadel, az Amerikai Energiahatékony Gazdasági Tanács ügyvezető igazgatója.

Az amerikai politikában történt pénzmozgásokat figyelő független Open Secrets intézet szerint az olaj- és gázipari érdekeltségek csak idén 82 millió dollárt költöttek lobbizásra az amerikai törvényhozóknál, míg az alternatív energiatermelésre és -szolgáltatásokra összesen 23 millió dollárt fordítottak.