Április óta több mint 17 ezer menedékkérő érkezett buszokkal New Yorkba elsősorban Texasból. Eric Adams, a város polgármestere szerint a sok menekült érkezése humanitárius válságot okozott a városban, emiatt pedig szükségállapotot hirdetett – írja az AlJazeera.

A demokrata politikus szerint ebben az évben több mint egymilliárd dollárt fordítanak a menekültek lakhatására, egészségügyi ellátására és más segítségnyújtásra, ez pedig kimerítette a város erőforrásait. Nem ő az első, akinek hozzá kell nyúlnia a város tartalékaihoz: egy hónappal ezelőtt Muriel Bowser, Washington polgármestere is közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett, hogy felszabadítson tízmillió dollárt a menekültek ellátására. 

Adams szerint a dél-amerikai erőszakhullám és instabilitás miatt indultak útnak ennyien az Egyesült Államok felé. A legtöbben Venezuelából, Kubából, vagy Nicaraguából indulnak útnak. A menekülteket Texasból buszoztatják New Yorkig, majd leszállás után semmilyen további segítséget nem adnak nekik – mondta a polgármester. A buszoztatást Greg Abbott, Texas republikánus kormányzója kezdeményezte, aki kifejezetten a demokraták vezette városokba, például Washingtonba, vagy Chicagoba irányítja át a menekülteket, hogy felhívja a városvezetők figyelmét arra, hogy egyre több ember érkezik Mexikó felől.

A kezdeményezéshez Arizona és Florida kormányzói is csatlakoztak. Ron DeSantis, Florida republikánus kormányzója nemrég 48 menekültet ültetett fel magánrepülőkre, és vitte őket egy massachusettsi turistaparadicsomba. Az emberi jogi szervezetek szerint a gyakorlat nem humánus, a Fehér Ház pedig úgy látja, a republikánusok politikai fegyverként használják a kiszolgáltatott menekülteket.

Novemberben félidős választásokat tartanak az Egyesült Államokban, a republikánusok pedig Joe Bident okolják amiatt, mert egyre több menekült érkezik az amerikai határhoz.