Az adatokkal és idézetekkel bőségesen ellátott összeállításban a többnyire a demokratákkal rokonszenvező hetilap utal arra, hogy a washingtoni kongresszus vizsgálatai most arra összpontosítanak: honnan tudhatták az oroszok, hogy dezinformációs kampányukkal mely választói rétegeket és konkrétan mely választókat kell megcélozniuk.

Kik segíthették az oroszokat?

QP | Quality Placement

A Newsweek egyúttal utal arra, hogy a Time magazin szintén oknyomozó riportban foglalkozott a kérdéssel, s a Time munkatársa a nyomozás részleteit ismerő - meg nem nevezett - forrásokra hivatkozva megállapította: Donald Trump kampánycsapatával kapcsolatban álló két szervezet lehetett az oroszok segítségére. A Cambridge Analytica adatbázis-kezelő cégről és a Breitbart News című jobboldali hírportálról van szó.

A Newsweek szerint a Cambridge Analytica szolgáltatásait a Trump-kampánycsapat vette igénybe, annak érdekében, hogy segítsen a közösségi médiából információkat gyűjteni az egyes választók preferenciáiról, illetve a közösségi médiumok használatával célzott üzeneteket juttasson el a választókhoz. Az egyikhez például azt, hogy miért menjen el szavazni, a másikhoz pedig éppen az ellenkezőjét: miért ne vegyen részt a választási folyamatban.

A Cambridge Analytica főrészvényese az a Robert Mercer milliárdos, aki aktívan és nagy összegekkel támogatta Donald Trump választási kampányát, s aki a Breitbart News legnagyobb befektetője. A Breitbart News főszerkesztője, Steve Bannon a Cambridge Analytica igazgatótanácsának is tagja volt, mielőtt tavaly augusztusban csatlakozott Donald Trump csapatához. Bannon jelenleg a Fehér Házban Trump elnök stratégiai főtanácsadója.

Hamis hírek

A Newsweek beszámol Mark Warner demokrata párti szenátor, a szenátus hírszerzési bizottsága alelnökének egyik rádióinterjújáról. Ebben a virginiai politikus azt fejtegette, hogy bizonyos államokban, így például Wisconsinban és Michiganben a számítógépes program segítségével beazonosított demokrata párti szavazókat hamis hírekkel bátortalanították el a voksolástól. Olyan üzeneteket, híreket küldtek nekik, amelyek szerint "Hillary Clinton beteg", vagy "Hillary Clinton pénzt lop a külügyminisztériumtól".

Warner leszögezte: "az orosz hírszerzés kitalálhatja, hogyan kell manipulálni és használni a webalkalmazásokat, az igazi kérdés azonban az, hogy honnan tudják, mely államokat és mely szavazókat kell megcélozni".

A szenátor kérdésre válaszolva nem erősítette meg, hogy Jared Kushnernek, Donald Trump vejének köze van az ezzel kapcsolatos információk továbbításához, de hangsúlyozta: "majd kibogozzuk. Erről még sok minden kiderül majd".

A Newsweek összeállítása felidézi Jared Kushnernak a közvetlenül a választási győzelem után a Forbes című gazdasági lapnak adott interjúját. Ebben Kushner részletesen beszélt arról, hogyan segítette Trumpot győzelemhez az adatbányászat és a mikrotargeting-alapú stratégia.

Erre kellene megtalálni a választ

A hetilap hangsúlyozza: az oroszok esetleges beavatkozását vizsgálóknak most arra kell választ találniuk, hogyan tudták az oroszok beazonosítani az amerikai választókat, majd célzott információkkal bombázni őket, s egyáltalán, hogyan juthattak erre vonatkozó információkhoz.

Az egyébként többnyire a demokratákkal rokonszenvező és a választási kampányban nyíltan Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt mellett kiálló Newsweek ugyan nem válaszolja meg ezt a kérdést, de összeállításának címével sugallja álláspontját: "Az oroszok Kushner segítségével célozták meg a demokrata párti választókat?".