Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sturgeon a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) Aberdeenben rendezett éves kongresszusán felszólalva bejelentette, hogy ha a legfelsőbb bíróság megállapítja az edinburghi parlament hatáskörét a szükséges törvények meghozatalára, a referendumot 2023. október 19-én megtartják.

A skót kormány a nyáron kérte a legfőbb brit jogi fórum állásfoglalását arról, hogy a skót törvényhozás a népszavazást jelenleg mereven elutasító brit kormány hozzájárulása nélkül is megalkothatja-e a függetlenségi népszavazáshoz szükséges jogszabályokat.

A legfelsőbb bíróság várhatóan e héten hozza meg végzését a kérdésben.

Már egyszer elhalt a szabadulni vágyás

Skócia 1603 óta perszonálunióban áll Angliával, és az egyesülési törvények 1707. május 1-i életbe lépése óta egységállamot alkot Angliával és Walesszel, 1921 óta pedig Észak-Írországgal is. Azonban az elmúlt évtizedekben egyre erősebb a skót függetlenedési törekvés, különösen a brexit óta. Egy népszavazást már tartottak 2014. szeptember 18-án, akkor az előzetes regisztrációhoz kötött részvétel mellett is összesen 4 285 323 választópolgár regisztrálta magát. Ez példátlanul magas, 84,6%-os arány.

Akkor a függetlenedés elbukott, a 84,59 százalékos részvétel mellett megtartott referendumon 55,3 százalék nemmel szavazott az elszakadásra.