Az agyag, a piszkos szén, és a hó, amelyeket a szerbiai hatóságok az obrenovaci Nikola Tesla hőerőmű leállásának okaként említettek, csupán ürügy – mondta a vajdasági Szabad Magyar Szó tudósítása szerint Slobodan Đerić, a Kolubara bánya korábbi vezérigazgatója, és hangsúlyozta, az emberi tényezőben kell a felelősséget keresni.

A Kolubarában már tíz évvel ezelőtt egy automata szénminőség-ellenőrző rendszer beépítését tervezték, amit azóta valósítottak meg. „A szenet mindig kevertük, homogenizáltuk, a mérnökök tudják, hogy ha gyengébb a szén minősége, akkor növelni kell annak kalóriatartalmát, jobb minőségű szén hozzáadásával, így tudjuk elérni az erőmű működéséhez optimális fűtőértéket.” 

Amennyiben nem megfelelő minőségű szén került a hőerőműbe, azt csakis emberi hiba okozhatta. „Ha figyelmetlenségből agyaggal teli rakományt küldtek a hőerőműbe, és azt közvetlenül berakták az égetőbe anélkül, hogy elvégezték volna a fűtőolajos finomítást, akkor ez tényleg tragédia.”

A szakértő szerint a Kolubara mostani vezetői, igazgatói, és mérnökei közül sokan „innen-onnan szerzett” diplomával rendelkeznek. „A Kolubarát régen mérnökök, szakemberek vezették. Most amibe a vezetők beavatkoznak, abból mindig probléma születik. Amikor mindez megtörtént azon töprengtem, hogyan lehetséges ez, mi mindent tehetnek a munkára alkalmatlanok?”