Az Egyesült Államok jóváhagyta a közel 1 milliárd dollár értékű fegyvereladást Nigériának, miután a törvényhozók a nigériai kormány esetleges emberi jogi visszaéléseivel kapcsolatos aggodalmak miatt felfüggesztették az üzletet – írja a Euronews.

Júliusban a szenátus külügyi bizottsága és a képviselőház külügyi bizottsága felfüggesztette a Bell által gyártott 12 darab AH-1Z Cobra harci helikopter eladási engedélyezését.

Csütörtökön a külügyminisztérium mégis úgy döntött, hogy jóváhagyja a 997 millió dollár értékű harci helikopterek eladását.

"Ez a javasolt eladás támogatja az Egyesült Államok külpolitikai és nemzetbiztonsági céljait azáltal, hogy javítja egy stratégiai partner biztonságát a szubszaharai Afrikában" - áll az eladásról szóló közleményben.

Nigéria küzd a növekvő fegyveres rablások és váltságdíjért történő emberrablások ellen, ahol a gyéren felállított biztonsági erők nehezen tudták megfékezni a fegyveres bandák befolyását.

Amerikai tisztviselők panaszkodtak a nigériai katonai erők fegyvertelen civilekkel szembeni "túlzott erőszakosságára", és önmérsékletre szólítottak fel, miután 2020 októberében katonák tüzet nyitottak a rendőri brutalitás ellen tüntető tüntetőkre Lagosban.