"Áprilisban le fogok mondani, nem azért hogy távozzak (a hatalomból), hanem, hogy előrehozott választásokat tarthassunk. A választásokig ügyvezető kormányfő leszek" - mondta Pasinján, Armavir nyugat-örményországi tartomány Aragac nevű településének lakosaival tartott fórumon.

Az Interfax orosz hírügynökség szerint Pasinján fogadkozott, hogy veresége esetén tiszteletben fogja tartani a voksolás eredményét. Hangsúlyozta, hogy amennyiben nem nyeri el a szavazópolgárok bizalmát, úgy át fogja adni a hatalmat a megválasztott politikai erőnek. Pasinján a belpolitikai válság ellenére továbbra is népszerű, különösen az ország vidéki térségeiben.

Az örmény törvények értelmében az előrehozott választás megrendezéséhez fel kell oszlatni a parlamentet, ehhez pedig a miniszterelnök lemondása kell.

A kormányfő március 18-án jelentette be az elnökkel és a három parlamenti frakció képviselővel tartott konzultációk után, hogy június 20-ra tűzik ki az előrehozott választások időpontját a belpolitikai válság rendezése érdekében. Az ellenzék azonban közölte, hogy ennek ellenére sem hagy fel a tiltakozó megmozdulásokkal. Szombaton és vasárnap is tüntetések voltak Jereván belvárosában Pasinján ellen.

Örményországot válságba sodorta az, hogy hadserege vereséget szenvedett az Azerbajdzsán által a Hegyi-Karabah visszaszerzéséért indított őszi háborúban, és Nikol Pasinjánnak nem maradt más lehetősége, mint aláírni a Moszkva által javasolt novemberi háromoldalú békemegállapodást, ami ellenzéke szerint teljes kapitulációval ért fel.