„A tudomány feletti kontrollt már régen átvette az ideológia, ez azonban különösen nehezíti a cigaretta alternatíváival kapcsolatos ártalomcsökkentés globális megértését és elfogadását. A helyzeten nem segít az sem, hogy az amerikai kutatóegyetemek számára nem biztosít elegendő támogatást a szövetségi kormány az Országos Egészségügyi Intézeteken (NIH) keresztül, amelynek eredményképp a kutatóintézetek kénytelenek fontossági sorrendet felállítani. Az említett sorrendben azonban az égés és füst nélküli nikotinbeviteli technológiák szinte egyáltalán nem, vagy kizárólag negatív olvasatban szerepelhetnek.” – mondta el Brad Rodu, a Kentucky állambeli Louisville-i Orvostudományi Egyetem professzora. A kutatóintézetek nagyrésze alapvetően konzervatív, így a legtöbben kevésbé nyitottak az ártalomcsökkentést célzó nikotin tartalmú eszközöknek a teljes terápiás spektrumba történő beemelésére - tette hozzá.

Az igazi kárt a füstmentes technológiákat támadó nemzetközi szervezetek  okozzák azáltal, hogy nem biztosítanak megfelelő mennyiségű és minőségű információt a felnőtt dohányzók számára a füstmentes alternatívákkal kapcsolatban, akik pedig emiatt nincsenek tisztában azzal, hogy ezek a technológiák hol helyezkednek el a dohányzással kapcsolatos ártalomcsökkentés teljes spektrumán - erről már Konstantinos Farsalinos görög szív- és érrendszeri specialista, a görögországi Patras Egyetem és a Közegészségügyi Egyetem vezető kutatója beszélt.

Lengyelországban is akadozik a tájékoztatás

"Jelenleg Lengyelországban körülbelül 8 millió ember szív cigarettát és ezek nagyon kis része, csupán 1 millió fő váltott valamilyen égés és füst nélkül működő alternatívára.  Ebben közrejátszik az is, hogy a helyi egészségügyi szervezetek meglehetősen konzervatív nézőpontja szerint a dohányosok vagy leszoknak, vagy vállalják a következményeket" - mondta Miroslaw Dworniczak lengyel professzor.

Sarah Salim-Sartoni egészségügyi pszichológus éppen ezért az edukációt nevezte meg az ártalomcsökkentésért folytatott küzdelem kulcsfontosságú és hatékony eszközeként, hiszen valós információ hiányában (illetve a dezinformálás következtében) a fogyasztók nem rendelkeznek elengedő tudással a füstmentes technológiákkal kapcsolatban, amelyeknek így kevesebb esélyük van arra is, hogy felvegyék a versenyt a cigarettával szemben.

Elengedhetetlen, hogy az alternatív, füstmentes termékek szélesebb körben is elérhetővé váljanak, mivel a cigarettáról ezen kevésbé káros alternatívákra való átszokással hosszú távon akár több millió megbetegedés és haláleset is megelőzhető lenne - közölte Derek Yach egészségügyi szakértő és dohányzás ellenes aktivista.

Kiemelten fontos lenne, hogy felszámolják a hagyományos dohánytermékek értékesítését, továbbá, a vállalatok tegyenek lépéseket, hogy korlátozzák a fiatalok hozzáférési lehetőségeit az alternatív technológiákhoz - tette hozzá.