Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csehországnak 2017 októbere óta nincs kormánya, hiába nyert az előrehozott választásokon a cseh Trumpként emlegetett milliárdos vállalkozó Andrej Babis ANO nevű pártja. A 200 fős törvényhozásban csak 78 képviselőjük van, amely nem elég az irányításhoz. Bár Babis és formációja kisebbségi kormányzásra készült, nem kapott rá felhatalmazást a gyűléstől első körben. Ezen a képleten most sem változtattak, dacára annak, hogy a többi 8 parlamenti párt jelezte, nem szavazzák meg a bizalmat a kormányzáshoz, nem fogadják el a kormányprogramot sem.

Mindössze két párt jelezte, hogy elképzelhetőnek tartanak egy koalíciós kormányzást. Ezt egyelőre maga az ANO nem akarta, de a lehetőségtől nem zárkózott el a tömörülés.

Kormányfőség helyett előzetes letartóztatás?

A szerdai parlamenti ülés egyetlen napirendi pontja lett volna Andrej Babis miniszterelnök vezette kabinet programnyilatkozata és a kormányról szóló bizalmi szavazás. Az ülést azonban szerda este megszakították, és a szavazást jövő keddre halasztották, mert a parlament mandátumvizsgáló bizottsága nem jutott dűlőre, hogy meghallgassák-e Jirí Komárek volt rendőrnyomozót Andrej Babis miniszterelnök mentelmi jogának felfüggesztése ügyében - írja az MTI.

A rendőrség azért kérte Babis és az ANO első alelnöke, Jaroslav Faltynek mentelmi jogának felfüggesztését, mert büntetőjogi eljárást indított ellenük a Gólyafészek szabadidőközpont építésekor az európai uniós támogatással történt állítólagos visszaélés miatt.  A volt rendőrnyomozó meghallgatását a mandátumvizsgáló bizottságban az ANO, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD), illetve Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának képviselői kérték. Szerintük a volt rendőr olyan információkkal rendelkezik, amelyek bizonyíthatnák, hogy a Babis elleni Gólyafészek-ügyet bizonyos körök direkt szervezték meg. Az ellenzék ellenezte Jirí Komárek meghallgatását, és azzal érvelt, hogy a volt rendőr hiteltelen, és egyszer már elítélték hamis tanúzás miatt. Az ügyben 580 millió forintnyi uniós támogatás csalásgyanús felhasználása miatt nyomoznak.

Miután a mandátumvizsgáló bizottság ellenzéki tagjai további egy órás tárgyalási időt követeltek, a képviselőház a Polgári Demokratikus Párt javaslatára keddig megszakította az ülést. Az ülés megszakítása ellen csak a kommunista párt képviselői szavaztak. Az ülést azért kellett a jövő hétre halasztani, mert a szabályok szerint csütörtökön az interpellációk vannak a képviselőház napirendjén, míg péntek azért nem jó, mert kezdődik az államfőválasztás.

Maradhat Zeman, de a kormányt ez nem menti meg

Az ülés előtt a választáson újrázásra készülő Milos Zeman államfő intézett mintegy félórás beszédet a képviselőkhöz. Szerinte a miniszterelnök által a képviselőház elé beterjesztett programnyilatkozat jó kiindulási alap a kormány jövőbeni programjához, ezért személyesen támogatja. Zeman ugyanakkor a parlament alsóházban mondott beszédében elismerte: a jelenlegi belpolitikai helyzetben nagy a valószínűsége annak, hogy a képviselőház nem szavaz bizalmat a kisebbségi kormánynak.

Az államfőt ugyan Babis szövetségeként tartják számon, de ezzel együtt nem biztos, hogy felhatalmazást ad a kormánynak. Azt egy feltételhez kötötte: "Azzal számolok, hogy Andrej Babis rendszeresen tájékoztatni fog tárgyalásai állásáról. Abban a pillanatban, amikor azt mondja, hogy megvan a legkevesebb 101 biztos támogató, akkor miniszterelnökké nevezem ki" - jelentette ki az elnök szerda délutáni sajtótájékoztatóján.

Nem először kér ilyet: az előző Bohuslav Sobotka vezette kormánytól is ezt kérte az előző ciklus elején, még 2013-ban. Andrej Babis jelenlegi kormánya felállításánál nem kapott ilyen feltételt, ezért Babis kisebbségi kabinetet alakított. Zeman ezt azzal magyarázta, nem akarta, hogy Babis a kormányalakítási tárgyalásokon zsarolható legyen.

Jöhet a bukás

A miniszterelnök az ülés délutáni szünetében azt mondta űújságíróknak, hogy amennyiben kisebbségi kormánya most nem kap bizalmat a parlamenti alsóházban, január 17-én benyújtja lemondását. Babis nem zárta ki, hogy a második kísérletben koalíciós kormány is alakulhat, bár ő személyesen az egyszínű kabinetet részesítené előnyben.

A nyitókép forrása: Michal Cizek / AFP.