Miközben a görög költségvetés végső tartalékait emészti fel, kedden több európai vezetői is jelezte, hogy nem haladnak előre az athéni kormány és a Görögországot hitelező eurótagállamok tárgyalásai. Ezért valószínűtlenné vált, hogy az eurózóna pénzügyminisztereinek (eurócsoport) április 24-ei ülésén megállapodhatnak az EU-IMF mentőcsomag maradékának átutalásáról - derült ki a görög ekathimerini.com hírportál összefoglalójából. Sajtóértesülések szerint Athén korábban informálisan jelezte, hogy április végéig maradt pénze esedékes fizetési kötelezettségeire.

Valdis Dombroskis, az Európai Bizottság (EB) elnökhelyettese - aki a 2008-as pénzügyi összeomlás után Lettország miniszterelnökeként levezényelte országa brutális megszorításokkal kikövezett válságkezelését - azt nyilatkozta a német Handelsblatt gazdasági lapnak, hogy az eurócsoport jövő hét pénteki ülésén nem fogják javasolni Görögország pénzügyi kisegítését. Csak a tárgyalások állásának áttekintését tűzik napirendre. A görög kormány egyelőre adós felfrissített reformterveivel - fejtegette Dombrovskis.

Klaus Regling, az eurózóna biztonsági alapjának (ESM) vezetője hasonló megjegyzést tett a portugál médiának nyilatkozva. Mint mondta: Athén nem állt elő összefüggő javaslatcsomaggal. Megjegyezte azt is, hogy az ország likviditási tartalékai nagyon lesoványodtak. Az ő megszólalása azért érdekes, mert az eurózóna hiteleit az ESM nyújtaná a görögöknek. Pierre Moscovici, az EB pénzügyi biztosa szintén jelezte, hogy egyelőre várják a görögök precíz reformlistáját.

Nem!

A görög kormány nagyon messze van attól, hogy teljesítse a donorok elvárásait. Nem álltak elő világos tervvel arra vonatkozóan, hogyan mérsékelnék a költségvetési kiadásokat, hogyan indítanák újra a privatizációt, illetve hogyan tennék működőképessé a túlterhelt nyugdíjrendszert. Sajtóhírek szerint a hitelezők képviselőit frusztrálja, hogy a görögök olyan egyoldalú intézkedéseket hoznak és fogadtatnak el gyors iramban a parlamenttel, amelyek újabb közkiadásokkal járnak. Ezek közé tartozik a szegények juttatásáról szóló törvény, amelyről kedden szavazott a törvényhozás.

Panosz Szkurletisz munkaügyi miniszter letette a főesküt, hogy a kormány nem fogja tovább csökkenteni a nyugdíjakat, igaz, ezzel párhuzamosan a pénzügyminisztérium jelezte, hogy emelhetik egyes termékek áfáját. Jánisz Varufakisz pénzügyminiszter szerdán Washingtonba látogat, ahol Barack Obama amerikai elnökkel is találkozik. Pénteken Mario Draghival, az Európai Központi Bank elnökével tárgyal.

Ne léháskodjanak!

Az újabb kellemetlen hírek csak kiegészítik a napok óta érkező vészjelzéseket. A sajtó arról cikkez, hogy a görög vezetés előrehozott választások kiírására készül - ahol az emberek lényegében arról dönthetnének, hogy ragaszkodnak-e az euróhoz -, illetve, hogy az államcsőd és a Grexit előkészítésén dolgoznak.

Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi főmegbízottja arról beszélt, hogy Európának rugalmasan kellene kezelnie a görög adósságválságot. Nem csupán a szolidaritás értéke alapján, hanem mindenekelőtt azért, mert a megoldás megtalálása minden európai állam közös érdekeke. Ha egy ország bedől, akkor összeomlik az egész rendszer - jelentette ki. Frank-Walter Steinmeier német pénzügyminiszter arra kérte a nyilvánosság szereplőit, hogy fejezzék be a könnyelmű találgatásokat Görögország kilépéséről az eurózónából.