Az elmúlt időszakban némileg ugyan nőtt a tej felvásárlási ára Szlovákiában, ám még ez sem fedezi teljes mértékben az előállítási költségeket - derül ki a pozsonyi Új Szó cikkéből.  Az átlagos előállítási ár eléri a 40 cent/kilogrammot, miközben tavaly az őstermelőknek 32 centet fizettek a felvásárlók egykilónyi tejért - nyilatkozta Margita Stefániková, a Szlovákiai Tejtermelők Szövetségének (SZPM) ügyvezető igazgatója.

A tejtermelők az államtól és az EU-tól egy kilogramm tejre együttesen ötcentes támogatásban részesülnek. Ennek köszönhetően a hazai őstermelők kilogrammonként három centre csökkentették a veszteségüket. A kilónként háromcentes veszteség 800 millió kilogrammra átszámítva 24 millió eurós kiesést jelent az ágazatnak

A szlovákiai tejágazat az elmúlt tíz évben három tej- és egy vajválságot élt meg, ami alaposan megtizedelte a tehénállományt. A fejőstehenek száma egy évtized alatt 37 százalékkal csökkent. A szlovákiai tejágazat az óriási piaci kilengések miatt leépült. Az élelmiszer-biztonság és a foglalkoztatottság érdekében mindent meg kell tenni a stabilizálása érdekében, az ágazatnak ugyanis nagyjából 10 ezer alkalmazottja van - jegyezte meg Stefániková.