Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina elnökségének szerb tagja, kijelentette, hogy a boszniai Szerb Köztársaság visszavonja az ország fegyveres erőire vonatkozó egyezményekkel kapcsolatos eddigi jóváhagyását. A napokban döntés születik arról, hogy néhány hónapon belül a boszniai Szerb Köztársaság saját hadsereget hoz létre - írta a vajdasági Szabad Magyar Szó.

– A napokban összeírjuk mindazt, ami a főképviselők részéről, illetve az általunk jóváhagyott egyezmények révén lett végrehajtva. Majd pedig visszavonjuk a boszniai hadseregre, illetve a legfelsőbb bírói és ügyészi tanácsra vonatkozó egyezményekkel kapcsolatos jóváhagyásunkat – közölte Dodik. Van egy javaslat erre, amit a napokban majd meg is vitatnak, hogy a hadseregről szóló törvény bedöntésével néhány hónapon belül a boszniai Szerb Köztársaság saját hadsereget hozzon létre.

– Ez teljes mértékben összhangban van az alkotmánnyal, és nincs olyan hely a világon, ahol a törvénnyel felülírnák az alkotmányt, ilyet csak nekünk próbálnak bemagyarázni. Bosznia-Hercegovina alkotmányában ugyanis az írja, hogy a Szerb Köztársaságnak van hadserege. A politikus konszenzusra szólította fel a boszniai Szerb Köztársaság képviselőházának tagjait, a döntéshozatalhoz megvan ugyan a szükséges parlamenti többség, de jó lenne a teljes összhang.