A 2021-es Nobel-békedíjat megosztva kapta Maria Ressa filippínó származású amerikai újságíró, a Fülöp-szigeteki független online lap, a Rappler alapítója és Dmitrij Muratov orosz újságíró, a független Novaja Gazeta lap alapítója - idézi a döntéshozók közlését a Telex..

A Nobel-díj ítélőbizottsága péntek délelőtti sajtótájékoztatóján az elismerést „a szólásszabadság védelmében tett erőfeszítéseikkel” indokolta, és kiemelte, hogy a sajtó- és szólásszabadság „a demokrácia és a tartós béke alapfeltétele”. Az ítélőbizottság kiemelte, hogy Ressa és Muratov díján keresztül minden olyan újságíró munkáját el akarják ismerni, aki a sajtószabadság eszményét képviseli egy olyan világban, ahol egyre nagyobb nyomás nehezedik a demokratikus alapértékekre, köztük a sajtószabadságra.

A filippínó–amerikai Maria Ressa húsz éven keresztül dolgozott a CNN délkelet-ázsiai tudósítójaként, 2012-ben társalapítója volt a Rappler online tényfeltáró újságnak, melynek jelenleg is ő a főszerkesztője. A Rappler legnagyobb gurítása az volt, amikor leleplezte Rodrigo Duterte drogellenes háborújának önkényes leszámolásait, és a több ezer ember meggyilkolását morálisan igazoló álhírkampányt.

Dmitrij Andrejevics Muratov az orosz sajtó veteránja, aki 1993-ban részt vett a Novaja Gazeta alapításában, és 1995 óta dolgozik a független lap főszerkesztőjeként. A Nobel-békedíj ítélőbizottsága kiemelte, hogy Muratov alatt a Novaja Gazeta két és fél évtizede képviseli a tényalapú újságírást és a magas szakmai színvonalat. A lap számos nagy visszhangot kiváltó anyagot publikált a korrupcióról, a rendőri erőszakról, hatósági visszaélésekről, választási csalásokról, az orosz haderők elhallgatott misszióiról vagy a Putyin-rezsim nemzetközi nyilvánosságot manipuláló trollfarmjáról. A Novaja Gazeta mindig is szúrta a hatalom szemét, újságírói állandó fenyegetésnek vannak kitéve, sőt, a lapnak eddig hat munkatársát – köztük Anna Politovszkaját – gyilkolták meg.

Tavaly az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) kapta a Nobel-békedíjat, az indoklás szerint azért, mert a WFP küzd az éhínség ellen, hozzájárul a konfliktusok sújtotta térségekben a békéhez vezető körülmények javításához, és vezető szerepben lép fel az ellen, hogy az éhezésre (pontosabban az éheztetésre) fegyverként tekintsenek háborúkban és konfliktusokban