Nem elég bátrak azok a javaslatok, amelyek nagyobb befolyást adnának a fejlődő országoknak az IMF és a Világbank működésében - mondta a Nobel-díjas közgazdász, Joseph Stiglitz. A reformok sebessége lassú, várható hatásuk pedig korlátozott. Miközben a fejlődő piacok számára biztosított nagyobb szavazati jog kívánatos, nem sok okunk van azt hinni, hogy a változás alapvető átalakulást eredményezne ezen intézmények működésében - tette hozzá.

Stiglitz szerint elengedhetetlen, a reformok gyors végrehajtása, mivel ezek az intézmények nem számoltathatóak el direkt és demokratikus módon, a legfontosabb, hogy a jelenlegi vezetésben legyen jelen az igény az átláthatóság megteremtésére, illetve a szándék az elszámoltathatóság különböző formáinak megteremtésére.

Egy globális fedezeti rendszer kialakítása létfontosságú, emellett a mostaninál megfelelőbb intézkedésekre van szükség a globális gazdaságpolitika koordinálására - ismertette az ENSZ Közgyűlés számára készített szakértői anyag megállapítását a professzor.

A javaslatok között szerepel többek között egy "új hitelezési konstrukció" megalkotása is, amely a jelek szerint az IMF szerepét venné át.