Növelni kell a hazai távhőszolgáltatáson belül a megújuló energia arányát - mondta a Világgazdaságnak Orbán Péter a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (Matászsz) főtitkára. A cél, hogy 2030-ra a távhő előállításához felhasznált földgáz aránya a jelenlegi mintegy 75 százalékról 50 százalék alá csökkenjen.

A hatályos uniós irányelv szerint hatékonyan előállítottnak az a távhő minősül, amelynek termelése 75 százalékban kapcsoltan, tehát villamos energiával egyidejűleg történik, vagy ha több mint 50 százalékban megújuló forrásból származik, vagy ha a két előbbi megoldást kombinálja 50 százalék feletti aránnyal.

A közeljövő feladata, hogy hatékonyabbá kellene tenni távhő-árszabályozási rendszert, amelynek jelenlegi rendje 2021–2022-ig van érvényben. A fogyasztót a változással kapcsolatban esetleg két körülmény érintheti. Az egyik, hogy Orbán Péter célszerűnek tartaná, ha az ármegállapítás éves rendszerét egyes paraméterek esetében két-három-négy éves ciklus váltaná fel. A másik, hogy azt szeretnék, hogy a legkisebb költség elvének alkalmazása mellett jelenjenek meg a hatékony távhő irányába mutató célkitűzések is.

A szakember szerint van védelem a távhőtermeléshez használt magas gázár ellen. A vásárolt áram és gáz magas ára a 2011 óta hozzáférhető támogatásnak köszönhetően lényegében nem sújtja a hazai távhőszolgáltató vállalatokat. A szolgáltatók akkor jogosultak a támogatásra, ha a bevételeikből nem tudják fedezni a vásárolt távhő árát.