A cseh parlament alsóházában nagyon kevés nő képviselő dolgozik, ezért a Zakrouzkuj zenu, azaz Nők köre civil szervezet azzal a javaslattal bombázta a választókat az október 8-9-ei parlamenti választás előtt, hogy ne pártszimpátia alapján szavazzanak, hanem a jelöltek közük a nőt neve mellé tegyék az X-et - adta hírül a Radio Praha.

A nők életérzése más mint a férfiaké, ezért a törvények meghozatalakor éppen annyira szükség van az ő nézőpontjukra, mint a férfiakéra - mondta Markéta Brabcová, a szervezet egyik alapítója.

Sajnálatos módon azonban nem ez a helyzet. Csehországban a lakosság 53 százaléka nő, miközben a törvényhozás alsó házának tagjai között csak 23 százalék az arányuk. Ezen akarnak változtatni a furcsa kezdeményezés elindítói. Azt remélik, hogy több a nők számára fontos kérdés kerülhet a T. Ház elé, például a családon belüli erőszak, illetve a hagyományos témákat a közlekedéstől a várostervezésig úgy szemszögből közelítenék meg a képviselők, ha több lenne köztük a nő.

Emellett felhívják a figyelmet arra a szociálpszichológiai tényre, hogy a vegyes összetételű csoportok hatékonyabban dolgoznak, mint a nemi szempontból homogén tagokból állók. Módszerüket, hogy a nők támogatására szólítják fel a szavazókat, demokratikusnak tartják. Miért írnák fel a pártszempontok ezt a kritériumot? Ha sikeres lesz az akciójuk, az rábírhatja a politikai erőket, hogy több nőt jelöljenek képviselőnek.