A szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis adatai szerint az első negyedévi stagnálás után a német gazdaság erőteljes, szezonális és naptári kiigazítással 0,7 százalékos "felzárkózó" növekedést ért el a második negyedévben. A második negyedévi erőteljes növekedés a Bundesbank szerint valószínűleg már visszahelyezte arra a "normális" kapacitáskihasználási pályára a német gazdaságot, ahonnan 2012 második felében zökkent ki.

A német vállalatok külföldi üzleti forgalma a második negyedévben már javult valamelyest a tavalyi negyedik negyedévi és idei első negyedévi visszaeséshez képest, de még nem hozta be lemaradását.

A munkaerő-piaci helyzet nem változott lényegesen a második negyedévben, igaz, a foglalkoztatottak száma emelkedett egy kissé, de csak néhány szolgáltatóipari ágazatban. A legfontosabb munkaerő-piaci mutatószámok tanúsága szerint a foglalkoztatás terén nem kell számítani számottevő zavarokra az év hátralévő részében.

A fogyasztói árak emelkedtek kissé a második negyedévben, holott az energiaárak csökkentek valamelyest.

Az év második felében a Bundesbank szerint a német gazdaság növekedése viszonylag magas kapacitáskihasználás mellett a belföldi fogyasztás és az építőipar fellendülésének köszönhetően visszatér a normális kerékvágásba, de valószínűleg nem elegendő mértékben ahhoz, hogy a vállalati beruházási aktivitást mintegy kétéves pangás után kimozdítsa a holtpontról.

A német belföldi vállalati beruházások mindaddig nem vesznek lendületet, amíg a környező országokban nem kezdenek el javulni a hosszú távú gazdasági növekedési kilátások. A német feldolgozóipar termékei iránt olyan külpiacok támasztanak növekvő keresletet, ahol a német vállalatok egyébként is növelik termelési kapacitásukat. Ez hátráltatja mind a belföldi beruházások, mind az export növekedését.

A már hónapok óta folyamatosan javuló fogyasztói hangulatindexek és kereseti várakozások nagyban hozzájárulnak majd a gazdasági növekedés motorjaként szolgáló belföldi fogyasztás növekedéséhez. A javuló kereseti kilátásoknak köszönhetően emelkedhetett az első fél évben 7,5 százalékkal a megkezdett lakásépítések száma is az egy évvel korábbihoz képest - írja a Bundesbank havi rendszeres gazdasági helyzetjelentésében.