Szombatig a napi gázexport 1 117 000 hordóval, azaz a napi gázexport 56 százalékával csökkenne, míg 341 000 hordó kőolaj kiesne - közölte a norvég olaj- és gázipari (NOG) munkáltatói érdekképviselet.

Mint a Reuters beszámolójából kiderül, a Norvégiából, Oroszország után Európa második legnagyobb energiaszállítójából származó olajra és gázra nagy a kereslet, mivel az országot megbízható és kiszámítható szállítónak tekintik, különösen az orosz Északi Áramlat-1 gázvezeték július 11-től 10 napos karbantartás miatti leállása miatt.

A brit nagykereskedelmi gázár a napi szállításra közel 16 százalékkal megugrott, bár a Brent nyersolaj ára csökkent, mivel a globális recessziótól való félelem felülmúlta az ellátási zavaroktól való félelmeket, beleértve a norvégiai sztrájkot is.

"A sztrájk megkezdődött" - mondta Audun Ingvartsen, a Lederne szakszervezet vezetője egy interjúban, hogy nyomást gyakoroljon a munkáltatókra, hogy foglalkozzanak a béremelési követelésekkel, amelyekkel ellensúlyozzák az emelkedő inflációt.

A kormány rendkívüli körülmények között beavatkozhat bármely sztrájk leállítása érdekében.

A norvég munkaügyi minisztérium azonban kedden azt mondta a Reutersnek, hogy nem kommentálja a folyamatban lévő konfliktust.