A Norges Bank rendkívüli lépésként 50 bázisponttal 1 százalékra mérsékelte a norvég alapkamatot, reagálva a koronavírus-járvány okozta gazdasági kihívásokra, és ez még messze nem a vége.

Az aktuális árazás szerint lényegében biztosra vehető egy újabb, 25 pontos vágás májusban, vagy júniusban, amit még egy kisebb mérséklés követhet szeptemberben - áll a Nordea befektetési bank helyzetértékelésében.

A kamatvágás, és a további vágások előrejelzése mellett a jegybank likviditási támogatást is biztosított az ország bankrendszerének. A norvég kormány is megtámogatta a pénzügyi szolgáltató rendszert, és csökkentette a bankok számára előírt kötelező biztonsági tartalékolási szint mértékét.

A norvég gazdaság jelentős exportálóként nagyban kitett az olaj világpiaci árának, ami zuhanóban van a koronavírus-járvány miatti keresletcsökkenés okán.

A Nordea szerint a fejleményekből az egyetlen jó hír, hogy mindez meggyengíti a norvég koronát, így a megemelkedő infláció is közelebb kerülhet a kívánt szintekhez.

James Smith, az ING közgazdásza szerint ezért ugyan jó eséllyel lesznek további kamatvágások, egyelőre viszont a Norges Bank jövő heti, rendes kamatdöntő ülésén még nem kell újabb intézkedéseket bejelenteni.