Norvégia májusban hat százalékkal, 122 milliárd köbméterre emelte az idei gáztermelésre vonatkozó becslését, mivel a magas árak miatt jobban megéri kisajtolni minden gázmolekulát, amit csak a kontinentális talapzatból felszínre lehet hozni - írja az Index

Az S&P Global Commodity Insights által végzett Platts-értékelések szerint a TTF holland tőzsdei gázár havi előrehozott ára március elején rekordot ért el 212,15 euró/megawattóra szinten, és legutóbb július 1-jén 145,83 euró/ megawattórá ra értékelték, ami még mindig 320 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, viszont ismét lefelé viheti az árakat.

Újraindultak az LNG-szállítások

A norvég vezetékes gáz az EU és az Egyesült Királyság gázszükségletének 20-25 százalékát képes kielégíteni, míg az Equinor által üzemeltetett Hammerfest LNG cseppfolyósító üzem hozzájárul a globális LNG-piacok ellátásához.

A létesítmény júniusban újraindította működését, miután 2020 szeptemberében tűzvész sújtotta az üzemet. A tűzvész előtt a Hammerfest üzemből származó LNG-t hagyományosan európai importőröknek szállították. 2020-ban az exportált rakományok nagy része Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Lengyelországban, Litvániában, Spanyolországban és Hollandiában landolt.

Az LNG-árak viszont biztosan felfelé indulnak majd el a következő hetekben, miután a Gazprom egyik vezetője azt javasolta, hogy a cseppfolyósított energiahordozó esetében is csak rubeles fizetést fogadjon el a cég.