"A 2020. decemberi megállapodás egyértelműen kimondja, hogy nem lehet elindítani a programot, amíg a civileknek szánt támogatások elosztásáért felelős szervezet nincs kiválasztva. Abban is megállapodtunk Magyarországgal, hogyan legyen kiválasztva a támogatásokat kezelő szervezet, és hogy abban az esetben, ha nem sikerül megegyezni, az EGT és Norvég Alapok 2014-2021 közötti támogatásainak fennmaradó része nem lesz elérhető Magyarország számára. Így szerintünk nincs alapja semmilyen jogi eljárásnak Norvégia ellen ebben az ügyben" - válaszolta a norvég külügyminisztérium sajtóosztálya a 444.hu kérdésére.

A portál arról érdeklődött a norvég tárcától, hogy mit gondolnak a magyar kormány perindítási szándékáról a norvég alapos elbukott támogatások miatt. A kormány a hétvégén határozatba foglalva szólította fel az igazságügyi minisztert, hogy vizsgálja meg Norvégia beperlésének lehetőségeit, és vizsgálja felül a gazdasági kapcsolatokat.

A norvég külügyminiszter korábban arra is utalt, lehetséges, hogy más módon támogatják majd a magyar civil szervezeteket, de erre vonatkozóan még nincsenek konkrét terveik.