Norvégia kiütötte Nyugat-Európa első számú gázszállítójának helyéről Oroszországot. Mint a The Moscow Times beszámolt róla, a Gassco norvég állami gáztársaság adatai szerint az idei első három hónapban a norvégok 29,2 milliárd köbméter földgázt exportáltak Nyugat-Európába, míg a Gazprom csak 20,29 milliárd köbmétert adott el ide.

Ez a trend 2014 utolsó negyedében kezdett kibontakozni, amikor még nagyobb volt a különbség - a 29,5 milliárd köbméteres norvéggal szemben csak 19,8 milliárdos orosz export állt, ekkor billent fel a korábbi helyzet, amit az orosz dominancia jellemzett. Az adat nem tartalmazza az Európai Unió kelet-európai tagjainak nyújtott szállításokat.

A moszkvai lap megjegyezte, hogy az Európai Unió régóta törekszik az orosz szállításoktól való függés csökkentésére. Az Európai Bizottság szerint 2014 egészét tekintve még mindig Moszkva volt a földgáz fő szállítója, de az értéket illetően részesedése 43-ról 42 százalékra mérséklődött, a mennyiség pedig több mint 10 százalékkal csökkent. Norvégia részesedése tavaly az uniós földgáz-importban 34-ről 38 százalékra emelkedett.