Napokon át tartó kommunikációval beharangozott múlt heti beszédében három kihívásnak kellett volna megfelelnie Theresa Maynek, az Egyesült Királyság miniszterelnökének, ám ebből csak a legkönnyebbet sikerült teljesítenie. Ezért nőtt a veszélye annak, hogy Nagy-Britannia kizuhan az EU-ból, ráhozva annak katasztrofális következményeit elsősorban a szigetországra és részben az EU-ra is - írják a Bloomberg szerkesztői.

May beszédének legjobb része a kormányfő hangneme volt. Pozitív, barátságos tónusban beszélt az EU és Nagy-Britannia jövőbeni kapcsolatáról azt követően, hogy az elmúlt hónapokban egyik fél sem tartózkodott a másikat érintő csípős megjegyzésektől. A londoni kormány vezetője visszafogottan fogalmazott, hangsúlyozva a felek közös érdekeit.

Mennyi az annyi?

Ha azonban a részletekre figyelünk, akkor a beszéd csalódást okozott. A felek tárgyalásai holtpontra jutottak azzal kapcsolatban, mennyit kellene fizetnie a szigetországnak korábban vállalt uniós kötelezettségei fejében. May ezzel kapcsolatban azt mondta: semmi sem kényszerítheti a briteket arra, hogy többet tegyenek a közösbe vagy vegyenek ki onnan, mint amennyire a jelenlegi uniós költségvetés kötelezi őket. Az Egyesült Királyság megfelel a tagság alatt vállalt kötelezettségeinek.

Ebből a szövegből kiderül, hogy London kész jelentős befizetésről tárgyalni - ami a Bloomberg szakírói szerint jó dolog -, ám még mindig nagyon homályos a kép. Az egyik ember vállalása a másik félreértése - tartja a mondás, ráadásul a jelenlegi uniós költségvetés emlegetése újabb teret nyit a vitára. Ez ugyanis arra utal, hogy jóval kisebb összegre gondolnak Londonban, mint Brüsszelben.

Milyen időszakról lenne szó?

A másik kritikus pont, amit May nagyobb részben homályban hagyott, az átmeneti időszak kérdése a 2019. márciusi de jure brexit és a de facto kilépés között. Annyi kiderült, hogy a brit kormány szerint ez alatt az időszak alatt érvényben kellene maradniuk a jelenlegi gazdasági-kereskedési szabályoknak. Ez ismét csak jó dolog, bár számolni kell azzal, hogy erről az EU-nak a maga legendásan lassú módján döntenie kellene.

Forrás: Daniel Leal-Olivas/AFP)

Zavart kelt ugyanakkor, hogy a miniszterelnök nem átmeneti időszakról, hanem végrehajtási időszakról beszélt. Ez azt feltételezi, hogy a brexit életbe lépésének időpontjában már lesz egy terv, amelynek végrehajtásához időre van szükség. Nem lesz ilyen terv - állítják a Bloomberg szakértői.

Sőt az is lehet, hogy 2019 márciusáig el sem kezdődnek a tárgyalások a függetlenné vált Egyesült Királyság és az Európai Unió új kereskedelmi kapcsolatairól. Emellett a két év, amelyről May "végrehajtási időszakként" beszél kevés lenne az ezzel kapcsolatos kiterjedt, bonyolult alkudozások lebonyolítására.

Húzzanak bele!

Összességében egy valami hiányzott fájóan a kormányfő beszédéből és hiányzik kormányának politikájából: az egészséges sietség. Mayt továbbra is fogva tartja, hogy biztosítani kell országának brexitpárti lakóit: országuk ténylegesen és valóságosan ki fog lépni az EU-ból. Ezért még mindig a nagy elhatározásokról és célokról beszél, pedig válásról folytatott tárgyalások idején ezen már túl kellene lennie.

Ami a kilépés részleteit - benne az átmenetet - illeti, azonnal tisztázni kellene ennek feltételeit. A lelépési pénzről vagy meg kellene állapodni, vagy el kellene indítani az ezzel kapcsolatos független választott bírósági eljárást. A jelenlegi feltételek alapján álló gazdasági viszonyról meg kellene állapodni, mégpedig időhatár nélkül.

Az előbbi jó sok pénzbe fog kerülni, az utóbbi kitolja a de facto függetlenséget, ami nyilván sokaknak fogja csípni a szemét. Ha azonban mindezt rendeznék, akkor el lehetne kezdeni tárgyalni a felek jövőbeli viszonyáról.

Mostanra a brexitnek nem a nagy ideálokról kellene szólnia, hanem a kicsi kis részletekről. Ha ezen a fázison nem sikerült túljutni, akkor a kilépés szükségtelen kárt fog okozni az uniónak és súlyos megrázkódtatást Nagy-Britanniának. Theresa Maynek és kormányának magasabb sebességre kellene kapcsolnia!

Merkel keményebb lesz

Rossz hír a brit kormánynak Angela Merkel vártnál gyengébb választási sikere - írta a Bloomberg. Kevésbé számíthat a régi-új kancellár segítségére a holtpontra jutott ügyek megmozdításában, Merkelnek ugyanis fél szemét a megerősödött nacionalista Alternatíva Németországnak (AfD) párton kell tartania. Ha megkönnyíteni a britek távozását az EU-ból, azzal az euroszkeptikus politikai erő kezére játszana, hiszen az átvehetné a mondást, miszerint az unión kívül is van élet.