Novemberben az előző havihoz képest 1 százalékkal nőtt szezonális kiigazítással az ipari termelés az euróövezet 19 tagállamában és 0,9 százalékkal az Európai Unió 28 tagállamában. Az előző hónapban, októberben az euróövezetben 0,4 százalék, az EU-ban 0,5 százalék volt az ipari termelés havi növekedése.

Az egy évvel korábbihoz képest az euóövezetben 3,2 százalékkal, az EU-ban 3,5 százalékkal nőtt novemberben az ipari termelés.

Elemzők az euróövezeti ipari termelés 3 százalékos éves és 0,8 százalékos havi növekedését várták novemberre az októberi 3,9 százalékos éves és 0,4 százalékos havi növekedés után.

Az ipari termelés havi bázison a Cseh Köztársaságban és Németországban nőtt a legnagyobb mértékben novemberben, 3,6 százalékkal. Luxembourgban 3,4 százalék volt a havi növekedés. Írországban 9,4 százalékos havi csökkenést regisztráltak, Horvátországban 3,6 százalékosat, Magyarországon pedig 2,1 százalékosat.

Éves bázison Szlovéniában nőtt a legnagyobb mértékben az ipari termelés novemberben, 9,9 százalékkal. Románia 9,3 százalékos, a Cseh Köztársaság pedig 8,5 százalékos növekedést ért el. A legnagyobb mértékben, 10,1 százalékkal Írországban csökkent az ipari termelés éves bázison novemberben. Hollandiában 4,7 százalék, Dániában 2,7 százalék, Horvátországban 1,6 százalék volt az ipari termelés éves csökkenése novemberben.

Kép forrása: Pixabay